Piroska
-12 °C
-2 °C

Kémjelentés: fókuszban a Fidesz-kapcsolat

2005.10.11. 17:04
Több mint négy órán át zajlott a "személyeskedéstől sem mentes vita" a Szatmári-ügyről készült titkosszolgálati jelentésről a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén. A testület ellenzéki tagjai az Index információi szerint meglehetősen zokon vették, hogy a Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár által készített összesítés főként a Fidesz érintettségét tárgyalta a Mucuska-gateben.

Az Index információi szerint három fideszes képviselő, Révész Máriusz, Rogán Antal és Németh Zsolt szerepelt név szerint a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén tárgyalt államtitkári levélben.

A fideszesek sérelmezték

A maratoni hosszúságúra nyúlt zárt ülésen Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői mellett részt vett Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is. A kiszivárgott információk szerint a testület ellenzéki tagjai sérelmezték, hogy az államtitkár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek készített összefoglalója egyoldalúan közelíti meg a 2003 vége óta bonyolódó kémtörténetet. Az Index forrásai szerint az ellenzékiek szóvá tették, hogy a miniszterelnök által egy hete összehívott nemzetbiztonsági kabinet előtt tárgyalt titkosszolgálati anyagból készült összegzés leginkább a Fidesz érintettségére fókuszál, és kimaradt belőle például Magyar Bálint oktatási miniszter neve is, jóllehet közismert, hogy az ügyet éppen azok a lehallgatási jegyzőkönyvek robbantották ki, amelyek szerint a miniszter intim kapcsolatban állt a román titkosszolgálati kapcsolat gyanújába keveredett alkalmazottjával, Szatmári Ildikóval.

Kiszorították munkahelyükről

Úgy tudjuk, a zárt ülésen elhangzottak szerint a NBH két éve Szatmári Tibor tevékenységét kezdte el figyelni. Az RMDSZ egykori budapesti irodavezetőjéről a most bemutatott jelentés sem mondja azonban ki egyértelműen, hogy kémkedett, viszont a meghatározás szerint a román hírszerzéshez tartozó, ma már diplomáciai szolgálatban álló személy kapcsolataként jelöli meg az államtitkári összefoglaló. Hasonló megítélés alá esett felesége, a korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozó Szatmári Ildikó is. A hírek szerint a keddi bizottsági ülésen az is kiderült, hogy a házaspárnak a nemzetbiztonságiak fellépése miatt kellett elhagynia munkahelyét, vagyis annak ellenére, hogy Szatmári Tibort, aki időközben megkapta a hivatalos letelepedési engedélyt, valószínűleg az NBH "szorította ki" állásából. Mint ismert, Markó Béláék az év elején drasztikusan megszakítottak minden kapcsolatot a volt irodavezetővel. Az Index információi szerint egyébként a kedden tárgyalt államtitkári levél nem tért ki külön fejezetben a titkosszolgálat lehallgatási jegyzőkönyveinek kiszivárogtatására, annyi azonban kiderült, hogy az ügyben megindult nyomozás még nem járt eredménnyel.

A kémsztori

A kémsztorit a Magyar Nemzet robbantotta ki augusztus közepén, azt állítva, az egyébként Magyarországra települt házaspárt kiszorították az országból, miután kiderült, hogy a román hírszerzésnek dolgoztak. A lap ugyan nem nevezte meg a Szatmári-házaspárt, de egyértelművé tette közlésében, hogy kikről lehet szó, hiszen közölték például Szatmári Ildikó korábbi munkahelyének nevét, ami a Határon Túli Magyarok Hivatala volt.

De dolgozott az állítólagos kémnő az oktatási tárcánál, és kurátor, sőt a kuratóriumi elnökhelyettes is volt az Apáczai Közalapítványban. A lap arra is utalásokat tett, hogy a hölgy intim kapcsolatba került egy korábbi és egy jelenlegi miniszterrel. A lap már akkor tudni vélte, hogy a politikusok és a nő bensőséges kapcsolatát lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják.

A lap által hivatkozott dokumentumokból végül nem a Magyar Nemzetben, hanem a bukaresti Cotidianulban jelentek meg először részletek, később a kolozsvári Transindex közölt részleteket Magyar Bálint és Szatmári Ildikó lehallgatott beszélgetéseiből. Az ügyben megszólalt ugyan a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár is, aki érdemben nem cáfolta, ugyanakkor meg sem erősítette, hogy a kémsztori létezik.

Tóth András csupán annyit közölt, hogy az ilyen típusú információk államtitkot képeznek. A politikus hangsúlyozta, hogy "a törvény is szigorúan szankcionálja információk, félinformációk vagy akár dezinformációk kiadását, kiszivárogtatását a nemzetbiztonsági szolgálatok műveleti munkájáról". A Népszabadság szerdán azt pedzegette, hogy van alapja a kémsztorinak, ám nem Szatmári Ildikó, hanem a férje volt kém. Az ügyben egyébként vizsgálódik a Nemzetbiztonsági Hivatal, amely a miniszterelnök kérésére kezdett hozzá az ügy tisztázásához.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!