Vilma
-8 °C
3 °C

Kapolyi László is pénzeli a Népszavát

2005.12.19. 21:20
Karácsonytól "szociáldemokrata napilap" alcímmel jelenik meg a Népszava, amelyet ebből az alkalomból Gyurcsány Ferenc és Hiller István is üdvözölt. A 25 ezres példányszámban elkelő újságban Kapolyi László alapítványa havonta több millió forintot áldoz európai uniós pályázatokat népszerűsítő, fizetett cikkekre.

"Szociáldemokrata napilap" alcímmel jelenik meg karácsonytól a Népszava - jelentette be Németh Péter főszerkesztő Gyurcsány Ferenc kormányfő, és Hiller István MSZP-elnök társaságában hétfőn.

A szebb napokat, és több olvasót látott baloldali napilap anyagi támogatásában 2006-tól részt vesz a szociáldemokrata mágnás, Kapolyi László is. Kapolyi László az Indexnek elmondta: alapítványa havonta több millió forintot fog elkölteni különféle, az európai uniós pályázatokat népszerűsítő és ismertető fizetett cikkekre.

Szociáldemokrata értékek

Kapolyi László 1983-87 között ipari miniszter volt, a rendszerváltás óta vállalkozó, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke. A leggazdagabb magyarokat bemutató kiadvány a 45. helyre sorolta, becsült vagyona 5,5 milliárd forint. Kapolyi László a kilencvenes évek elején hozta létre a Kelemen Gyula Alapítványt, amelyet a Nagy Imre-kormány egykori államminiszteréről és a szociáldemokrata párt hajdani főtitkáráról nevezett el.

Az eseményen Németh Péter és Kapolyi László együttműködési megállapodást írt alá a szociáldemokrata értékek közös képviseletéről. A lap tiszteletbeli főszerkesztőjévé választották Fejtő Ferenc történészt, írót, újságírót, a szociáldemokrata mozgalom "nagy öregjét".

Gyurcsány Ferenc szerint ma a polgári és népi baloldaliak, szociáldemokraták és szocialisták egyaránt megférnek a baloldalon, s azt szeretnék, ha a sokféle baloldali gondolat ebben a sokszínűségben jelenne meg. Kijelentette: szüksége van a magyar baloldalnak a Népszavára, egy erős, független, kritikus hangra, amely azt is tudja, hogy a kritika iránya a demokrácia, a szabadság hiánya.

Elkötelezett, kritikus hang

Hiller István a napilapot az új magyar szociáldemokrácia fontos részének nevezte. Az MSZP elnöke szerencsésnek mondta, hogy először jelent meg a Népszava ilyen jellegű hozzáállása és tartalma, és azután annak kimondása, s nem fordítva.

Németh Péter főszerkesztő úgy értékelte: az 1873-ban alapított lap életének fontos állomásához érkezett. "A Népszava elkötelezett baloldali, szociáldemokrata lap volt mindig, és elkötelezett baloldali, vagy mondhatnánk úgy is, balliberális lap jelenleg is" - mondta. Hozzátette ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy hozzáértő kritika nélkül, hamisan felfogott elvhűségből mindig egyetértenének azzal, amit a baloldal cselekszik.

A Népszava honlapján közzétett információk szerint a lapot 38 ezres példányszámban nyomtatják ki és összesen csaknem félmilliós olvasótáborral rendelkezik. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) hivatalos adatai szerint ugyanakkor a lap értékesített példányszána 2005 III. negyedévében 25 ezer volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.