Miklós
-7 °C
2 °C

Népszámlálás: vége az alapszakasznak

2001.02.21. 18:04
Szerda este véget ér az idei népszámlálás alapszakasza. Akit addig nem írnak össze, az egy hétig jelentkezhet az önkormányzatok jegyzői hivatalában. Külön kérésre a polgármesteri hivatalok a hét folyamán még kiküldhetnek számlálóbiztosokat is. A Központi Statisztikai Hivatal(KSH) eddigi felmérései szerint 99 százalék felett van az összeírtak száma. A legnagyobb problémát a hajléktalanok összeszámlálása jelenti, a KSH szerint itt jelentős az alulszámlálás. Aki megtagadja a részvételt, az ötvenezer forintra büntethető.
Szerda estével végéhez érkezik a 2001. évi általános népesség és lakásösszeírás első része. A befejezés határideje nincs órára pontosan előírva, de a korai esti órák után, már ,,nem illik" bekopogtatni a biztosoknak.

Még egy hét az összeírásra

Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy akik valamilyen ok miatt kimaradtak az összeírásból, azok még egy hétig jelentkezhetnek az önkormányzatokon, és itt a jegyzői hivatal végzi el az összeírást. Azonban sokan kérték, hogy őket a határidő lejárta után keresse fel a számlálóbiztos az otthonukban. Ebben az esetben az önkormányzatok még egy hétig kiküldhetik a biztosokat. Budapesten például február 28-ig dolgoznak a számlálók.

Nehezen számolható hajléktalanok

A számlálás eddig feldolgozott eredményei alapján a lakosság 99 százalékát sikerült összeírni. A legtöbb település lényegében befejezettnek tekinti az összeírást, de Budapest több kerülete is erős lemaradásban van az országos átlaghoz képest. A legtöbb gond a hajléktalanok összeírásával volt. Nem rendelkeznek állandó lakhellyel, ezért a biztosoknak nincs hol felkeresni őket. Büntetni sem lehet, mivel nincs lakcím, ahová a büntetést kiküldjék. A városok sokszor egyéni módszerekkel próbálkoztak az összeírásukra. Győrben például cigarettát osztottak a pályaudvaron azoknak, akik ott töltötték ki az íveket. Budapesten egy számlálóbiztos hajléktalannak öltözött és úgy próbálta meg felvenni az adataikat. Ennek ellenére Czibulka Zoltán, a KSH osztályvezetője szerint a hajléktalanok erősen alulszámláltak lesznek, mert még a pontos számukat sem lehet tudni, nem hogy hányat írtak össze.

Ötvenezer forint a renitensek büntetése

Azok, akik megtagadják az összeírást, komoly büntetésre számíthatnak. Az összeírás végén a jegyző felméri, hogy milyen okokból tagadták meg a részvételt és ennek alapján büntetést szab ki. A büntetés felső határa ötvenezer forint. Az önkormányzatok elmondása alapján eddig még sehol sem kezdeményezték az eljárás elindítását, és remélik, hogy a későbbiek során sem lesz rá szükség

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.