Eljutni naponta 323 ezer emberhez

2011.10.01. 00:00 Módosítva: 2011.10.01. 00:37

A mindenre elszánt számlálóbiztosok izgatott nyugtalansággal töltik a péntek éjszakát, valami vibráló feszültséggel, mint Overdose és a nyergébe pattant Talmácsi Gábor, ha zabbal kevert benzinszagot éreznek. Tudják, hogy közel az Igazság Pillanata. A megmérettetésé. Önmaguké is – hogy jól felkészült számlálóbiztosok-e, szerte az országban negyvenezren, köztük én –, és az országé is.

Szombaton nulla órakor elindult a népszámlálás, ekkortól működik az online felület, szabad kitölteni a kérdőíveket, reggel már bárhová bekopogtathat valamelyikünk a negyvenezerből. És egy hónap múlva ilyenkor elvileg már kérdőívek millióin számok tíz-, sőt, százmilliói várják azt, hogy belőlük néhány hónap múlva mindenki tudja, milyen országban is él.

Legalábbis annak mérhető adatait tekintve.

Kedd óta nagyjából száz lakásban jártam, amikor kézbesítettem az adatszolgáltatási csomagokat, körülbelül hetven emberrel beszéltem, és több tucat e-mailt kaptam. Mint korábban megírtam, én úgy tapasztaltam, hogy az emberek általában tudtak az október 1-én kezdődő és október 31-ig tartó felmérésről – ami valójában november 8-ig tart, mert van egy hét arra, hogy megpróbáljuk begyűjteni az egy hónap alatt be nem gyűjthető adatokat –, ám a levélíró számlálóbiztos kollégák nem mindenhol ezt érzékelték.

"Volt, ahol felhívtak háborogva, hogy valami boríték jött a nevemre, és mit képzelek én, hogy az ő címére küldetem a postámat" – írta egy kolléga (mint bizonyára látták már, a kérdőíveket tartalmazó csomag egy olyan borítékban van, amin nekünk, számlálóbiztosoknak közölnünk kell az elérhetőségeinket).

Úgyhogy a legfontosabbakat ismételjük el lassan, mint Lendvai Ildikó a gázáremelést és a botoxkúrát.

A népszámlálás valójában nem nép-, hanem, mint a törvény is leírja, lakás- és népszámlálás. Tíz éve még az üdülőkről is kérdeztek, idén már nem teszik ezt (hacsak nem az üdülőben élünk).

A legfontosabb a fogkefe- (kispárna-, telefontöltő-, hüvelygombakrém-) szabály. Nevezetesen hogy mindenkinek ott kell kérdőívet kitöltenie – papíralapon vagy online –, vagy válaszolnia a számlálóbiztos kérdéseire, ahol ténylegesen lakik. Szóval mindegy, hogy tulajdonos-e vagy bérlő vagy jogcím nélküli behatoló, ahogyan az is, hogy hová van bejelentve – ha egyébként elmulasztja az úgynevezett bejelentési kötelezettségét, egy rendelet szerint megbüntethetik, ezt csak most tudtam meg; bár ez elég nehézkesnek tűnik –, az a lényeg, hogy ott mérjék fel, ahol tényleg él.

Az adatcsomagban, amit a héten mindenki megkapott, alapesetben csak egy személyi kérdőív van – merthogy ugye a franc se tudja, hányan laknak ténylegesen a lakásban. Amikor jön a számlálóbiztos, még annyit lehet kérni, ahányan.

Október 1-je: ez az a nap, amikor indul a népszámlálás, és ez az a nap, ennek a nulla órája, amire vonatkozik. Vagyis ha 5-én vagy éppen 31-én jön a számlálóbiztos, akkor sem kell bevallani az 1-je után születetteket, de be kell vallani az 1-je után elhunytakat. Ha valamiért most szerez diplomát, azt sem. Ha október 1-je után lesz nyugdíjas vagy veszíti el a munkáját, akkor még azt kell válaszolnia, hogy állásban van, és fordítva, ha október 1-je után tud elhelyezkedni, akkor még munkanélküli, ha 30-án jól fizetett vezérigazgatóként válaszol is. Ha október 1-jén délután van az esküvője, akkor hajadon/nőtlen (vagy elvált).

Könyörgöm, negyvenezrünk nevében, senki ne költözzön. Pláne ne most, egyből az első hétvégén. Ha meg tudott ülni otthon kilenc hónapig, egyet most már bírjon ki. Mert ott kell népszámlálni, ahol 1-jén lakott. De ha elköltözik 2-án – nekem épp van ilyen lakóm, egy dedikált Matolcsy-csomagot és egy Uj Péter-autogramot ígérve könyörögtem neki, hogy szombat délután szánjon rám félórát, mielőtt eltűnik a bakonyi rengetegben –, akkor főhet a fejünk.

A kérdőívet el lehet rontani, semmi baj. Áthúzással javítható. Ne lefestőzzön, kérem, mert akkor mi írhatjuk át az egészet.

Aki önállóan akar kitölteni, akár papíralapon, akár online, ezt október 16-ig teheti meg. Utána nincs mese, nekünk kell válaszolnia.

A számlálóbiztos nem javíthatja ki önhatalmúan, amit mondanak vagy beírtak, és nem is kérhet semmilyen igazolást, hogy valós-e, amit állítanak. Legfeljebb visszakérdezhetünk, hogy a kedves 14 éves kislány valóban háromdiplomás, négygyerekes anyuka-e, és hogy az utolsó kettőt tényleg három hónapon belül szülte-e.

Pénzt sosem kérhetünk, és ez komoly, nem úgy, mint az orvosoknál, tudják, hogy azért az a fehérköpenyes zseb igencsak ki van tágulva.

Sosem árusítunk semmit.

Senkire nem beszélhetünk rá semmit.

Politikai szimpátiára vonatkozó kérdést nem teszünk fel, tapasztalataim szerint mondják ezt maguktól is.

Jah, ha már itt tartunk.

Nem, nem vagyok Orbán Viktor. Komolyan, ezt kérdezte egy középkorú férfi, mármint hogy az vagyok-e, amikor arról beszéltem, a törvények tiltják, hogy az adatokat illetéktelenek felhasználják. Ekkor kérdezte, amit, erre én válaszoltam, amit, erre ő: akkor miért ígérget az ő nevében, honnan veszi, hogy nem hoznak gyorsan egy kétharmados visszamenő hatályú törvényt. Nem tudtam mit mondani azon kívül, hogy hát a közbizalom, mire közbevágott, "közbizalmatlanság ez, de erről is ő tehet, ez a" – és jött a szokásos minőségjelző-halmaz, amit már korábban, egy másik lakásnál felidéztem; nem hiába, no, ez mégis csak a XIII. kerület.

Örülünk, ha örömmel fogadnak, de nem, nem ihatunk (azt hiszem). Engem nagyon finom házi pálinkával kínáltak már – vagyis azt mondták róla, finom –, de elkapott a kötelességtudat, mint Schmitt Pált, ha aláírnivalót lát.

Igen, biztosan hasznosabb lenne, ha feltennénk a függönyt – velem történt –, vagy kiporszívóznánk inkább – kolléga írta –, de sajnos úgy elég nehezen haladnánk. Egy gyors fejszámolás: van 10 millió ember – tudjuk, kevesebb a magyar, és egy részük kinn él, viszont vannak itt élő külföldiek is –, és kábé négymillió lakás. Októberben van 31 nap, vagyis naponta 322 850 emberhez kell eljutnunk – bármennyire is vagyunk rá negyvenezren, ez még Orbánnak, Gyurcsánynak is kihívás lenne a legpörgősebb kampány idején is. Persze, sokan (remélem), önbevallók lesznek, de beszélnünk mindenkivel kell, hogy ez kiderüljön.

Vallás, nemzetiség, betegség – ezekre nem kötelező válaszolni. Ha valaki jedihívő akar lenni, papíralapon töltsön ki.

A lakáskérdőíven 16 pontban vannak kérdések, a személyi kérdőív kötelező részén 33 pontban. A személyin van még a fent felsorolt témában kilenc, amit nem kötelező megválaszolni.

A borítékon megtalálják az elérhetőségeinket. Hitel- és befektetési ajánlatokat, szuperolcsó biztosítást, elképesztő üzleti lehetőségeket nem kérünk, köszönjük. De ha elakadnak, mint Hoffmann Rózsa az oktatási reformmal, hívjanak bátran, segítünk.

Leszámítva a politikai üzenetek továbbítását és a porszívózást.