Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Veszélyben a Népszava

2001.05.22. 08:36
A hétvégén várhatóan már nem jelenik meg a Népszava - értesült az Index. A jelenleg mintegy hatvanezer példányban megjelenő napilap pénzügyi okok miatt szűnik meg, bár az újság vezetői még bíznak abban, hogy sikerül új tulajdonost találniuk a további működéshez. A Népszavát megjelentető IBUSZ-érdekeltségű cégek csütörtökön tartják az évi kiadói közgyűlést. A Magyar Nemzet információi szerint a szerkesztőségben hétfőn bejelentették, csütörtökig kapott fizetési haladékot nyomdájától a Népszava, ha ez nem teljesül, pénteken már nem jelenik meg az újság.
Az 1873-ban alapított, egykori szakszervezeti lap 1993 végén került a Fenyő János médiavállakozó által alapított Vico Kft. tulajdonába. Bár a tulajdonosváltás törvényességével sokan vitatkoznak, az újság a Vico zászlóshajójaként Fenyő János kezében maradt. A lap sorsa először az 1998. február 11-én, a II. kerületi Margit utcában agyonlőtt médiacézár halála után került veszélybe, miután a Népszavára nem tartott igényt a Vico-birodalmat megvásárló holland VNU-csoport. A lapot 1999 vége óta adja ki az NSZ '99 Rt., amelynek elnöke és egyik tulajdonosa a Népszavát főszerkesztőként irányító H. Bíró László lett. A kiadónál az elmúlt években több tőkeemelést is végrehajtottak, ám a befektetők kiléte nem egyértelmű, a lap rentábilis működtetését máig sem sikerül megoldani.

Az IBUSZ-csoport csak ideiglenesen kívánja működtetni a lapot

A Magyar Nemzet információi szerint a havi tízmillió forintot meghaladó veszteséget termelő Népszavának hitelt nyújtó cég - opciós jogával élve - áprilisban átvette a kiadó NSZ 1999 Rt. 88 százalékát a lap főszerkesztőjétől. Az új tulajdonos nevét az eladó H. Bíró László nem hozta nyilvánosságra, a Napi Gazdaságban ismertetett cégiratok szerint azonban az IBUSZ-csoport érdekeltségébe tartozó Happy Land Kft., illetve a Dániel 54 Kft. a vásárló. Az IBUSZ, illetve vezetője, Kovács Gáspár már próbálkozott "lapmentéssel", a hajdan sikeres Magyarország című hetilapot vette át, ám néhány hónap múlva "szüneteltette" az újság megjelentetését - emlékeztet a Népszabadság.

Egyes információk szerint az IBUSZ-csoport csak ideiglenesen kívánja működtetni a Népszavát. Május elején tárgyalások folytak egy hosszú távra tervező holland céggel, azonban az új tulajdonos végül nem írta alá a szerződést. A Népszabadság értesülése szerint a tulajdonosok egy másik érdeklődővel is tárgyalnak, akik azonban a vételárat túl magasnak tartják, s a feltételekben sem egyeznek az álláspontok.

Elképzelhető, hogy pénteken már nem jelenik meg a napilap

A lap jövőjéről szóló döntést várhatóan csütörtökön, a kiadó évi rendes közgyűlésén jelenti be a nyilvánosság elé lépő két IBUSZ-érdekeltség. A Magyar Nemzet információi szerint a szerkesztőségben hétfőn bejelentették, hogy csütörtökig kapott fizetési haladékot nyomdájától a Népszava, ha ez nem teljesül, pénteken már nem jelenik meg az újság. Ugyanakkor valószínű, hogy a korábbi fő tulajdonos, a lapkiadó igazgatósági tagságáról és elnöki tisztéről lemondó H. Bíró László távozik a főszerkesztői posztról is. Ezt az értesülést H. Bíró azonban az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!