Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Nika György belebukott a pápa halálába

2005.04.05. 16:52
Visszavonta a Híradó főszerkesztőjének és egyben hírigazgatójának, Nika Györgynek a vezetési megbízását Rudi Zoltán. A köztévé elnöke által lefolytatott vizsgálat ugyanis őt tette felelőssé azért, hogy az MTV nem szakította meg műsorát II. János Pál halálakor. Az Index információi szerint Nikának a pápai bakitól függetlenül is távoznia kellett volna, és a tévé vezetői hetek óta tárgyalnak a Híradó távozó főszerkesztőjének lehetséges utódáról.

"A Magyar Televízió Rt. elnöke vizsgálatot folytatott le annak kiderítésére, hogy a köztévé az elvárt szakmai színvonalon tett-e eleget tájékoztatási kötelezettségének II. János Pál pápa életének utolsó napjaiban és halálakor" - tartalmazza az MTV keddi közleménye, amelyet Holub Katalin MTV-szóvivő jegyez.

Cselekvési terv készült a pápa halálára

A vizsgálat kiderítette, 2005. április 1. és április 3. között a Híradó - a rendes hírfolyam mellett - tizenegy különkiadásban számolt be II. János Pál pápa egészségi állapotáról, majd haláláról. "A gyors és hiteles tájékoztatáshoz már korábban cselekvési terv készült, rendelkezésre álltak saját archívumunk felvételei és a Pápa életútját bemutató dokumentumfilmek. Az ilyen típusú feladatok koordinálása munkaköréből fakadóan a Hírigazgató dolga" - derül ki a dokumentumból .

A közlemény szerint "a sajtóban megjelent téves információkkal ellentétben a tény az, hogy a halálhírről tudósító hírügynökségi jelentést követő 6. percben az MTV a képernyő alján futó csíkban tudatta a nézőkkel a halálhírt".

Híradó előtt reklámblokk

Reklám nélkül gyászol az MTV
Az MTV szerdán közleményben jelentette be, hogy a II. János Pál pápa temetésének nemzeti gyásznappá nyilvánított napján a közszolgálati televízió nem sugároz sem reklámot, sem kereskedelmi tevékenységre utaló műsorajánlót. A köztévé közleménye a döntést azzal indokolta, hogy méltó emléket kíván állítani a katolikus egyházfőnek, "annak a szentatyának, aki azt vallotta, a munka fontosabb a tőkénél".

A szóvivői kommüniké azt állítja, hogy a Magyar Távirati Iroda jelentését követő 27. percben az adást megszakítva, élő műsorban, rendkívüli különkiadással jelentkezett a Híradó stúdiója. A Híradó ugyanakkor mindössze háromperces volt és az adás előtt még leadták a reklámblokkot, valamint a műsorajánlót.

Az ezt követő második, több mint félórás elemző hírműsorban már stúdióvendégek is értékelték a kialakult helyzetet. Ennek ellenére a közlemény leszögezi, hogy "a magunkkal szemben támasztott elvárás az, hogy az ország közvéleménye elsőként a Magyar Televízió képernyőjéről értesülhessen a világ eseményeiről. Ennek az elvárásnak II. János Pál pápa halálnak órájában a Magyar Televízió nem tett eleget, az Elnök az ezzel kapcsolatos személyi döntést meghozta." Egy újabb közleményből kiderült: Rudi Zoltán tévéelnök visszavonta a hírigazgató, Nika György vezetői megbízását és az utód kinevezéséig Szücs Gábor, a Híradó helyettes főszerkesztője lesz.

Az Index információi szerint egyébként Nika Györgynek a múlt szombati bakitól függetlenül is távoznia kellett volna. Úgy tudjuk, az MTV vezetése már hetek óta tárgyal Nika György lehetséges utódaival.

Egy hét múlva a kuratórium elé kerül az ügy

Összehívta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének rendkívüli ülését a testület elnöke. A tanácskozás célja annak vizsgálata, megfelelően alakította-e műsorát a közszolgálati médium azt követően, hogy Rómában bejelentették II. János Pál pápa halálhírét. A testület két, a Szabad Demokraták Szövetsége javaslatára bekerült tagja eredetileg azt kérte, csütörtökön üljön össze az elnökség.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.