Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Október végére ellenőrzi az ügyészség Nógrádi vallomását

2000.09.12. 07:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Október végére befejezi a Legfőbb Ügyészség Nógrádi Zsolt ,,olajtanú" vallomása második részének vizsgálatát - jelentette ki az olajbizottság hétfői ülésén Bíró Kornélia, a Legfőbb Ügyészség képviselője. Tájékoztatása szerint azért nem döntöttek még a a négy közéleti személy ügében indított nyomozás végleges befejezéséről, mert a feljelentők újabb bizonyítékokat csatoltak be, ezek értékelése pillanatnyilag is folyik. A testület hosszas vita után úgy döntött: nem kezdeményezi saját mandátumának meghosszabbítását, az azonban kiderült, a testület tagjainak többsége december 31-éig folytatná a munkát. A bizottságnál egyébként jelentkezett egy jelenleg börtönbüntetését töltő férfi, hogy vallomást tenne a testület előtt. Latorcai János egykori ipari miniszter meghallgtásán megismételte Boross Péter azon korábbi kijelentését, hogy a kormány szociális okoktól vezéreltetve nem szüntette meg a gázolaj és a háztartási tüzelőolaj közötti árkülönbözetet.
Latorcai János
"Szociális okai voltak a gázolaj és a háztartási tüzelőolaj közti árkülönbség fenntartásának"
Az olajbizottság hétfői ülése előtt még úgy tűnt: a testület legrövidebb ülése kezdődik, miután csupán két napirendi pont megtárgyalását határozták el a képviselők: Latorcai János volt ipari miniszter meghallgatását és az ,,egyebek"-et. Leitner Csaba MIÉP-es képviselő napirend előtt javasolta: Vastagh Pál szocialista honatya helyett jelöljön mást az MSZP a testületbe. Leitner szerint ugyanis az egykori igazságügyminiszter nem volt elfogulatlan Boross Péter meghallgatásakor, ráadásul ex-miniszterként felelőssé tehető azért, hogy az olajügyeket késedelmesen tárgyalták a bíróságok. A képviselő javaslatát a bizottság végül egyhangúan elvetette.

Latorcai János több mint harmincoldalas összefoglalót készített az ülésre, ennek ellenére másfél órán át faggatták a képviselők. Az egykori miniszter leszögezte, hogy szociális okai voltak a gázolaj és a háztartási tüzelőolaj közti árkülönbség fenntartásának. Szerinte hivatalba lépése után nem sokkal reagált a tárca az olajügyekre, hiszen azt javasolták: legyen a HTO is jövedéki termék. A jogszabály elfogadásakor azonban egy MDF-es honatya váratlan módosító indítványára kikerült a szövegből ez a passzus. Egy dolgot tehettek ebben a helyzteben: kormányrendeletet alkottak, melynek alapján jegyre kezdték árulni a HTO-t.

Ügyészségi beszámoló

Bíró Kornélia, a Legfőbb Ügyészség képviselője bejelentette: október végéig befejezik Nógrádi Zsolt vallomásának ellenőrzését. A korábbi, nyomozást megszüntető határozat azért nem vált jogerőssé, mert a döntés ellen panasszal éltek a feljelentők, és újabb bizonyítékokat is bocsátottak az ügyészség rendelkezésére. Ezek ellenőrzése után döntenek majd az ügyben.

Az ügyészség ellenőrizni fogja a halasztott vámfizetések engedélyezésének körülményeit, de azt is, hogy milyen szerepe lehetett egyes vámosoknak az olajszőktésben. Ellenőrizni fogják a szállítmányozó cégek adatbázisait és folytatódik a békési rendőrfőkapitánság előzetes letartóztatásban lévő egykori vezetője elleni bűnügy is. Szintén nyomoznak a Kuzma Mihály elleni eljárások kapcsán (Kuzmát kommandósok vették őrizetbe, később nem igazolt vádak alapján), ahol felmerült a személyes szabadság korlátozásának gyanúja is.

Egyszer befejezi munkáját a bizottság

A testület közel egyórás vitát folytatott arról, mikorra fejezzék be a bizottság munkáját. A Fideszes képviselők továbbra is azt hangoztatták: október utolsó napjáig készítsenek jelentést. A szocialista és szabaddemokrata hozzászólók viszont úgy vélekedtek: elfogadhatatlan a munka befejezése éppen akkor, amikor elkezdődhetne az érdemi munka. Pallag László bizottsági elnök szintén úgy foglalt állást, hogy amíg nincsenek konkrét eredmények, nem szünhet meg a grémium, márcsak azért sem, mert a közvélemény azt várja, göngyölítsék fel az olajügyeket. A bizottság hosszas vita után úgy döntött: nem készít önálló javaslatot a mandátum meghosszabbítására.

Az olajbizottság úgy döntött, hogy az alkotmány és igazságügyi bizottságtól kér állásfoglalást arról: nem aggályos-e a közélet szereplőitől azt tudakolni, bármilyen módon is valaha kapcsolatba kerültek-e az olajügyekkel. Arról viszont nem határoztak, meghllgassák-e azt a börtönbüntetését töltő férfit, aki levélben ajánlkozott több képviselőnél is, hogy vallomást tenne. Az ülésén végén a képviselők arról kezdtek vitatkozni: érdemes-e titkosan kezelni Boross Tamás néhai vállalkozó videovallomását, végül azonban döntés nélkül ért véget az ülés.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.