Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem lehet népszavazás a privatizáció leállításáról

2005.04.26. 16:54
Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, és a testületet új eljárásra utasította, egy a privatizáció leállítására irányuló népszavazási kezdeményezés ügyében. Az ügyben a Fidesz kezdeményezésére a Fidelitas akart népszavazást tartani.
Nem tarthat népszavazást a Fidelitas a privatizáció leállításáról, legalábbis az Alkotmánybíróság kedden erre irányuló határozatot hozott. A népszavazás elindítására korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) már - 8:1 arányban - rábólintott, ezt a döntést viszont megtámadták az Alkotmánybíróságon.

A taláros testület szerint azért nem kezdhető el az aláírásgyűjtés az említett referendumhoz, mert a kérdés - eredményes népszavazás esetén - közvetlenül érintené a költségvetést, ilyen kérdésben azonban az alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani.

A Fidesz október 4-én jelentette be, hogy országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására, ugyanakkor az OVB-hez hivatalosan az ellenzéki párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas fordult. Az aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?"

Magyarországon legutóbb december 5-én tartottak népszavazást. A kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás is eredménytelen lett, mert egyik kérdés mellett sem szavazott valamivel több mint kétmillió választópolgár.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.