Miklós
-7 °C
2 °C

Novák Dezső volt a Fradi besúgója

2004.10.21. 09:34
Minden idők legeredményesebb olimpiai labdarúgója, az egykori világválogatott játékos, a Ferencvárost edzőként 1995-ben BL-be vezető Novák Dezső a Nemzeti Sportnak adott interjújában elismerte, hosszú éveken tett jelentést csapattársairól a kommunista hatalomnak.
Varga Zoltán, a Ferencváros egykori játékosa még a nyár elején nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy kezébe kerültek olyan akták, melyekkel bizonyítani tudja, ki volt csapattársai közül az az ember, aki Nemere fedőnéven jelentéseket adott az akkori politikai hatalomnak a csapat körüli eseményekről, külföldi túrákról. Akkor sokan csak Varga szokásos hőbörgésének hitték az esetet, mára azonban nyilvánvalóvá vált, nem a levegőbe beszélt az egykori játékos.

Novák Dezső a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elismerte, hogy ő volt a Nemere fedőnevű besúgó. Ugyanakkor azt is kijelentette, most ad először és utoljára interjút ebben az ügyben.

Óracsempészettel indult

Novák Dezső
Az egykori világválogatott játékos elmondása szerint a hatvanas évek közepén órákat csempészett be, ahogy tette azt szinte minden futballista. A csempészet miatt bevitték a tizennegyedik kerületi rendőrkapitányságra, ahol elmondása szerint öt órán át faggatták.

Novák a lapnak elmondta, megijedt, hiszen azzal fenyegették, ha nem vállalja a beszervezést, mehet a börtönbe, bevonják az útlevelét és vége a karrierjének. Hiába kért gondolkodási időt, ezalatt is többször érte jöttek a lesötétített Volgával. A harmadik ilyen eset után megtört és aláírta az elé tett papírt, igaz, azt se tudta mit ír alá.

Tiszta a lekiismerete

Az egykori jobbhátvéd a Nemzeti Sportnak elmondta, az eset ellenére úgy érzi, tiszta a lelkiismerete, soha senkinek nem ártott. Havi egy-két alkalommal kellett jelentést adnia, de soha senkiről nem írt, vagy mondott olyat, amiből kára származott volna. Novák elmondta, számára az is furcsa volt, ha esetleg mellébeszélt, a kihallgatók azonnal tudták, az nem úgy volt. Ebből arra is következtetett, rajta kívül mást is beszervezhettek a csapatból.

A kihallgatók Novák állítása szerint általában a külföldi túrákra voltak kíváncsiak, ki kivel találkozott például Spanyolországban vagy Dél-Amerikában. Novák a lapnak elmondta, ma is belenéz a játékosok közül bárkinek a szemébe, ha valaki gyűlöli és le akarja köpni, akkor is odaáll elé.

A Haladásban 82, az FTC-ben 251 bajnoki mérkőzésen játszó Novák csak azért szomorú, mert a múltat már nem tudja megváltoztatni, nem tudja semmissé tenni, de bocsánatot kér mindenkitől. Vasárnap délelőtt is elmegy a Fradi népligeti csarnokába a szokásos öregfiúk meccsre, odaáll egykori csapattársai elé és a szemükbe néz. Ha azt érzi, hogy megvetik, nem kérnek belőle, akkor eljön és soha többé nem zavarja őket.

Novák Dezső pályája:
Született: 1939. február 3. Ják
Csapatai játékosként:
Szombathelyi Postás, Haladás VSE, Ferencváros
Élvonalbeli meccsei: 331 (82-Haladás, 251-Ferencváros)
Kilencszeres válogatott
Az olimpiák történetének legeredményesebb labdarúgója két arany (1964, 1968) és egy bronzéremmel (1960)
Eb bronzérmes (1964), Vásárvárosok Kupájának (az UEFA-kupa jogelődje) győztese (1965)
Négyszeres magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), egyszeres MNK-győztes (1972)
Egyszeres világválogatott (1968-ban Brazília ellen)
Csapatai edzőként:
FTC, Dunaújváros, Baja, Volán, Haladás, olimpiai válogatott.
A Ferencvárossal háromszoros bajnok (1980-81, 1994-95, 1995-96), és eddig egyedüli magyar csapatként a zöld-fehéreket bevezette a Bajnokok Ligájába.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.