Piroska
-10 °C
1 °C

Mikrochipet lőnének a kutyák nyakába

2001.05.03. 21:20
A földművelésügyi tárcánál kidolgozott új ebtörvényben útlevélként is használható "kutyaigazolvány" kiváltására és mikrochip beültetésére köteleznék a kutyatulajdonosokat. A Magyarországon élő másfélmillió kutya így teljeskörű ellenőrzés alá kerülne, mivel a darabonként háromezer forintos mikrochip beültetését nem lehetne megvétózni. A chipleolvasókat a rendőrök és az önkormányzatok is megkapnák, azonban az ebtenyésztők és állatvédők egyaránt kétségekkel fogadják a rendelet gyakorlati megvalósítását.

Jobb, mint az igazi útlevél, csak épp a fénykép hiányzik belőle - vonták le a vicces következtetést a parlament mezőgazdasági bizottságának tagjai, amikor Szemere János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsosa szerdán bemutatta a készülő ebtörvényben előírt ebigazolvány prototípusát. A többoldalas nyomtatványban - a tervezet szerint - fel kell tüntetni a kutya, valamint a tulajdonos adatait, kiegészítve a szükséges orvosi-oltási igazolásokkal.
-Ennek az okmánynak lesz egy útlevél része is, amelyet a határőrök ki és belépésnél lepecsételnek - árulta el a részleteket az Indexnek Szemere János, a törvény kidolgozója.

A nyakbőr alá lőtt mikrochip

A legfontosabb újítás azonban a nyakbőr alá beültetett szövetbarát mikrokapszula, amelynek leolvasása után minden esetben visszakereshető a tulajdonos.
-A szinte fájdalommentesen beültetett mikrochip egy kódszámot tartalmaz, amely alapján a kutya, illetve a tulajdonos adatai visszakereshetők a regisztrációs rendszerben - magyarázta a részleteket Szemere. A regisztrációs rendszer - a főtanácsos szerint - már adott, hiszen az állategészségügyi állomások, és a határőrszervezetek is rendelkeznek adatbázissal, így az új adatokkal gyorsan lehet frissíteni a meglévőket.

Fuer Angéla, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga elnöke azonban kétségbe vonta a rendszer működését. Véleménye szerint a jól működő rendszer felállítása "hihetetlen pénzösszegekbe kerülne", bár a nyilvántartási rendszer létrehozásának céljaival egyetértenek. Nagy István, a Magyarországi Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke azonban figyelmeztetett arra, hogy némely skandináv országban már betiltották a mikrochipes azonosítást, mert a beültetett kapszulák sok esetben elvándoroltak a kutya szervezetében.
-Nincs biztosíték arra, hogy a mikrochip nem tör be valahová, ahol károsodást okoz a kutya egészségében - fejtegette Nagy az esetleges következményeket.

Háromezer darabja

A mikrochipek bevezetésével egyidőben a rendőrséget, és az önkormányzatot is felszerelnék leolvasókkal, bár a tényleges megvalósításig több eldöntendő kérdésre kell még választ találni. A leolvasási jogosultság tisztázásán kívül kérdéses a finanszírozási háttér biztosítása is, amely Nagy István szerint elérheti a négymilliárd forintot. Szemere az Indexnek megerősített azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a mikrochipek beültetéséért a tulajdonosoknak kutyánként körübelül 3000 forintot kell majd fizetni. Az FVM-ben elmondták, hogy a most kirobbant vita a komolyan befolyásolhatja a tervezet végső formáját - a készítők ugyanis számítanak a kutyatartók és állatvédők véleményére is. Ennek ellenére mind Fuer Angéla, mind Nagy István bővebben csupán tőlünk értesült az újításokról.

A pitbullt "visszaminősítik"

A törvény előkészítését az FVM állategészségügyi főosztályvezetője, Németh Antal szorgalmazta, mivel az 1997-ben életbe lépett pitbull-törvény néven elhíresült szabályozás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A most is hatályban lévő törvény (1996. évi CVIII. tv.: (2) A törvény erejénél fogva veszélyes eb a pit bull terrier és e fajta egyedeinek egymással való pároztatásából, továbbá bármely más egyeddel való keresztezésébôl származó keveréke.) elsősorban a pitbull veszélyességére épít.
-Minden csak tanítás kérdése. A mostani tervezet csak azokat a kutyafajtákat nyilvánítja veszélyesnek "amelyek embernek vagy állatnak ingerlés nélkül súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz", de nem minősíti eredendően veszélyes ebnek egyik kutyafajtát sem - vázolta fel az elképzeléseket Szemere.

A földművelésügyi tárcánál arra számítanak, hogy egy éven belül az országgyűlés elé kerül a tervezet, bár Fuer Angéla megjegyezte, ahhoz hogy ez az elképzelt rendszer jól működjön még éveknek kell eltenniük.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.