Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Hányadik havi nyugdíjat ígért a Fidesz?

2006.02.12. 20:33
A Fidesz elkészítette a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatát, és kezdeményezi, hogy a parlament hétfői, e ciklusban várhatóan utolsó ülésén döntsön annak elfogadásáról. A kormányszóvivő megfogalmazása szerint azonban a javaslat a 16. havira vonatkozik, mert 14. és 15. már létezik. Szekeres Imre, szocialista képviselő választási blöffnek nevezte a kezdeményezést.

A 14. havi nyugdíj bevezetése érdekében a Fidesz rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi hétfőn, javasolja, hogy a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja meg és fogadja el még az utolsó ülésnapon a parlament a plusz juttatást, mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője vasárnapi tájékoztatóján. A legnagyobb ellenzéki párt így szeretné garantálni, hogy függetlenül attól, hogy mely párt alakít kormányt tavasszal, a 14. havi nyugdíj bevezetése megtörténjen.

Fidesz: 2010-re lenne teljes, 14. havi nyugdíj

A javaslat szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonló módon vezetnék be a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki.

"Ma kiderült: a Fidesz benyújtja a 16. havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek. Áder János mai bejelentése ezt jelenti, hiszen 14. és 15. havi nyugdíj már létezik: ha valaki akarja, nyugodtan nevezheti így is a nyugdíjkorrekciós törvényt, amely a legméltatlanabb helyzetben lévő nyugdíjasoknak akár kéthavi többletnyugdíjat is ad" - áll a kormányszóvivő közleményében.

"Megszüntetni az igazságtalanságokat

Batiz András szerint a Fidesz jól hangzó, de légvárra épülő ígéretével szemben egy már elfogadott törvény áll. A törvény január óta él, a célja pedig az, hogy megszüntesse a nyugdíjrendszer igazságtalanságait, amelyek az elmúlt másfél évtizedben keletkeztek és mintegy 2,5 millió embert érintenek.

A kormányszóvivő közölte: kormány célja, hogy ne történhessen meg az, ami a mai helyzetben mindennapos: két ember, akik ugyanolyan munkát, ugyanannyi ideig végeztek, csak azért kapnak különböző nyugdíjat, mert az egyikük 1987 decemberében, a másik pedig 1988 januárjában ment nyugdíjba. A kormány ezt a méltánytalan helyzetet oldja meg azzal, hogy jövőre többletemelést ad, ami a szokásos emelésen felül további akár 14 százalékot is jelenthet attól függően, hogy kit mekkora sérelem ért.

"Új járulékfizetők kellenének"

"Ahhoz, hogy a Fidesz javaslatára az igazságossági emeléseken felül további egyhavi - tehát valójában 16. havi - nyugdíjat be lehessen vezetni, vagy körülbelül egymillió embernek kellene munkába állnia egy nap alatt, vagy legalább kétszázezernek, de jóval több, mint félmilliós fizetéssel" - állította Batiz András.l

Szekeres Imre szerint az MSZP a nyugdíjkorrekciós programmal jobbat ajánlott a Fidesz előterjesztésénél. Hozzáfűzte, nem fogják támogatni, hogy egy igazságtalan rendszert konzerváljanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!