Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Meglepte az MSZP a pénzügyminisztert

2004.03.27. 15:38
Az MSZP hétfőn kezdeményezi, hogy az idei 13. havi nyugdíj első részletét már májusban fizessék ki. A javaslatról Draskovics Tibor pénzügyminiszter az Indexnek elmondta, jómaga ugyan csak néhány napja értesült az ötletről, de az "jó célt szolgál", ezért ő is támogatja.
Az MSZP hétfőn kezdeményezi a nyugellátásról szóló törvény módosítását, ami szerint az 53. havi nyugdíjat előrehozva, már májusban kifizetnék. Göndör István szocialista képviselő "az ötlet atyja" az Indexnek azt mondta, hogy hétfőn kérik a házszabálytól való eltérést, hogy már aznap szavazhassanak a tervezetről.

Meglepett pénzügyminiszter

A szocialista kezdeményezés ugyanakkor meglepte a pénzügyminisztert. Draskovics Tibor az Indexnek elmondta, csak néhány napja szóltak neki a tervről. Szerinte a javaslat nem növeli ugyan az idei költségvetés terheit, de az időbeni átrendezésnek kamattöbblete van. "Ez viszont vállalható" - tette hozzá. Szerinte az ötlet jó célt szolgál, ezért támogatja. Göndör ugyanakkor úgy tudja, hogy semmilyen terhet nem jelent a javaslat, mert a költségvetésben a pénz "jön-megy nem olyan, mintha bankban lenne".

Csákabonyi Balász szocialista országgyűlési képviselő, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettese közölte, hogy az egyheti nyugdíj az éves nyugdíj mértékét 2,2 százalékkal emeli. Így a januári 6,3 százalékos emeléssel együtt összesen 8,5 százalékkal nőnek a juttatások májusig. Ez 36 milliárd forintba kerül a költségvetésnek.

Nem kampányt szolgál

Göndör a pénzügyminiszteren kívül Kökény Mihály egészségügyi minisztert is tájékoztatta a kezdeményezésről, a külföldön lévő miniszterelnököt viszont nem. "Hétfőn már tudni fog róla" - mondta a szocialisták frakcióigazgatója. Arra a felvetésre, hogy a javaslat a júniusi EP-választásokra készülő MSZP kampányát szolgálja-e, Göndör nemmel válaszolt. Mint mondta, nem csak az idén, de kezdeményezésük szerint mostantól számítva minden évben májusban fizetik ki a 13. havi nyugdíj első részleteit. A második részletet december 15-ig folyósítanák a nyugdíjasoknak.

Ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, májusban az öregségi nyugdíjasok 15.240 forintot, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok pedig 14.164 forintot kapnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.