Dömötör
11 °C
14 °C

Orrtöréssel végződött az OCÖ elnökválasztása

2003.03.13. 18:07
Orr- és arccsonttöréssel került kórházba a kettészakadt OCÖ-elnökség egyik tagja, akit az elnökválasztáson alulmaradt szervezet képviselője vert meg. Horváth Aladár a CSZOSZ-re utalva kijelentette: politikai felelősség terheli az indulatok szítóit. Kövesi, a CSZOSZ elnöke szerint viszont a másik oldal szándékos provokációt követett el, saját képviselői verték egymást.
Mint ismert, szerdán egy tettlegességig fajuló ülésen Horváth Aladárt választották az önkormányzat elnökévé a Roma Parlament, és a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma képviselőinek szavazataival. A két szervezet vezetője korábban megegyezett arról, hogy az elnöki megbízatással gyakorlatilag megegyező, új ügyvezetői elnöki posztot Kolompár Orbán kapja meg. A Kövesi Vilmos vezetése alatt álló Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) kivonult a szavazásról.

Több napja elmérgesedett

A baloldali választási koalícióban résztvevő szervezetek között már a hét elején elmérgesedett a viszony. A gördülékenyen és botránymentesen lebonyolított képviselőválasztás után Kövesiék is bejelentették, hogy nem tekintik automatikusnak Horváth Aladár elnökké választását, és különjelöltet indítanak. A képviselői mandátumok ünnepélyes átvételét néhány órával követő szerdai választásra már két pártra szakadt az 53 fős testület, és kölcsönös vádaskodás kezdődött.

Az utcán folytatódott

A budapesti elnökválasztáson az utcai összetűzés két résztvevője már szembe került egymással, ám akkor a jelenlevők akkor elsimították a szóváltást. A választást követő reggelen azonban Kiskunhalason ismét összetalálkozott a sértett, Kolompár László, és a CSZOSZ elnökségi tagja, Rostás László. Kolompár Lászlót nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel, orr- és arccsonttöréssel kórházban ápolják.

Kétoldali provokáció

Az esetet Horváth Aladár olyan rendőrségi ügynek minősítette, amely miatt "politikai felelősség is terheli azokat, akik indulatok szításával, provokációval rombolják az új OCÖ-nek szavazott bizalmat". Kolompár Orbán viszont úgy vélekedett, hogy a feszültségek ellenére az új elnökség továbbra is hajlandó több bizottsági elnöki posztot felajánlani Kövesiéknek: "a helyeket fenntartjuk, nem szeretnénk, ha négy évig ellenzékben politizálna a CSZOSZ". Kövesi Vilmos viszont azt állítja, Rostás valóban szembe került Kolompárékkal, de nem volt tagja a CSZOSZ-nek, ezért az eset valójában "a másik oldal szándékos provokációja".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.