Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Hétfőn megkezdődik az őszi ülésszak

2001.09.02. 22:51
Kapcsolódó cikkek (1)
A jövő héten négynapos plenáris tanácskozással kezdődik meg az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az őszi ülésszak munkarendjéről hétfőn, a napirend előtti felszólalásokat követően dönt a plénum. Áder János, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy ő továbbra is a háromhetes ülésezési rendre tesz majd javaslatot. Hétfőn a képviselők megkezdik a magyar nyelvről szóló törvényjavaslat általános vitáját.
A jövő héten négynapos plenáris tanácskozással kezdődik meg az Országgyűlés őszi ülésszaka. A Házszabály szerint az őszi ülésszak szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart.

Az őszi ülésszak munkarendjéről hétfőn, a napirend előtti felszólalásokat követően dönt a plénum. Áder János, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy ő továbbra is a háromhetes ülésezési rendre tesz majd javaslatot.

Hétfőn a képviselők megkezdik a magyar nyelvről szóló törvényjavaslat általános vitáját. A szabályozás célja, hogy a feliratokon, reklámokon megjelenő idegen nyelvű szövegek mellett azok magyar megfelelőjét is kötelező legyen elhelyezni, azonos terjedelemben.

Kedden kezdődik a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Az új szolgálati törvény - a kormányszóvivő szavai szerint - a hivatásos katonáknak kiszámítható, tervezhető, a verseny szabályaira épülő életpályát, a szerződéses katonáknak pedig belátható pályaképet, a szerződés lejártakor a polgári életbe történő támogatott visszailleszkedést, a civil karrier elindulásának lehetőségét biztosítja majd. A határozathozatalok sorában nemzetközi szerződésekről szavaznak a képviselők.

A tanúvédelemről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatja munkáját a Ház szerdán, csütörtökön pedig megkezdi a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény módosításának általános vitáját, amelynek elsődleges célja az európai jogharmonizáció. Ugyanezen a napon vitatják meg a képviselők a munkanélküli ellátások körének felülvizsgálatáról szóló jelentést is.

Az őszi ülésszak kezdetén a kisgazdák a mezőgazdaság problémáit vitatják meg a kisgazda képviselők Vonza András agrárminiszternél egy munkaebéden. A képviselőcsoport hétfői ülésén csak szakmai kérdések kerülnek napirendre, nem foglalkoznak személyi ügyekkel - mondta Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető vasárnap.

Miközben a képviselők az őszi ülésszakra készülnek, a nyári szünetben az egyik napilap közölte, hogy nem tartana tavaszi ülésszakot a 2002-es választásokat megelőzően az Országgyűlés a Fidesz tervei szerint. A legnagyobb kormánypárt ugyanis jövő április első felére javasolná a köztársasági elnöknek a választások kitűzését.

A pártok 1990 óta minden választási évben egyetértettek abban: annak érdekében, hogy a kampány terepe ne a parlament legyen, a választásokat megelőző időszakban törvénykezési szünetet kell tartani. Nem volt viszont mindig konszenzus azt illetően, mennyi idővel a voksolás előtt legyen az utolsó ülésnap.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.