Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Fél év alatt 21 órát töltöttek szavazással a képviselők

2000.06.27. 12:50
Hetvenöt új törvényt, huszonhárom módosítást és hatvanöt országgyűlési határozatot fogadott el az Országgyűlés első féléves munkája során. A képviselők 112 azonnali kérdést, 288 kérdést és 316 interpellációt intéztek a kormány tagjaihoz, amelyekre kivétel nélkül elfogadta a választ a törvényhozás. A félévi statisztikából kiderül: a felszólalók 45 százaléka tartozott a kormányoldalhoz, 54, 7 százaléka az ellenzékhez, 0, 3 százaléka pedig a függetlenekhez. Fél év alatt három közvádas és 6 magánvádas eljárás kapcsán kérték a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, de a T. Ház csupán egy képviselőt adott ki.
Az Országgyűlés az első fél év során a kormány törvényalkotási programjának háromnegyedét teljesítette az elfogadott huszonhat törvénnyel, de három olyan jogszabály is megszületett, amely szerepelt a kabinet tervei között, de nem kormány előterjesztés, hanem önálló indítvány formájában került a Ház elé - jelentette ki Áder János házelnök, az Országgyűlés elmúlt félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatóján. Áder sikernek tartja, hogy a törvényhozás öt kétharmados támogatást igénylő törvényt is elfogadott.

Az Országgyűlés az első fél év során a kormány törvényalkotási programjának háromnegyedét teljesítette
Ilyen volt a köztársasági elnök feladat-és hatáskörét szabályozó, a polgármesterek jogállásáról szóló törvények módosítása, az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségéről szóló törvény megalkotása, a haderőreformról szóló országgyűlési határozat, illetve a csapatmozgásokat szabályozó alkotmány módosítása. Kudarcként értékelte a házelnök, hogy konszenzus hiány miatt öt kétharmados többséget igénylő tervezetet elvetett a parlament. Így nem módosították a médiatörvényt (két esetben sem), nem nyilvánították megyei jogú várossá Esztergomot és elmaradt a házszabály módosítása is.

Áder János sajnálatosnak tartotta azt is, hogy nem választhatták meg a képviselők az ombudsman helyettesét. A köztársasági elnök ugyanis nem élt formális jelölési jogával, miután nem sikerült a pártoknak megállapodniuk Polt Péter utódjának személyéről. A parlament ezzel mulasztásos törvénysértést követ el, hiszen a törvényes határidőn belül már biztosan nem foglalja el a helyettes ombudsmani széket senki.

A képviselők 112 azonnali kérdést, 288 kérdést és 316 interpellációt nyújtottak be, ebből 198 még el sem hangzott, 46-ot pedig visszavontak. Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint azért lehetséges, hogy ennyi megválaszolatlan kérdés, interpelláció van, mert a pártok frakciói dönthetnek arról: mi hangozzék el az üléseken. Márpedig gyakran előfordul, hogy a várólistán lévő kérdés az utolsó helyre kerül, amennyiben a párt valamilyen aktuálisabb ügyben próbálja sarokba szorítani a kormányt.

Áder János sajnálatosnak tartotta, hogy nem választhatták meg a képviselők az ombudsman helyettesét
Áder János házelnök szerint nem volt igazuk azoknak, akik attól tartottak, kevesebben fogják látni a koronát, ha a parlamentbe költöztetik. Eddig ugyanis már 316 ezren látták nemzeti ereklyénket január elseje óta, s ez a szám az év végére meghaladhatja majd a félmilliót, ez pedig több annál az évi 250 ezer látogatónál, aki a múzeumban nézte meg évenként a koronát.

A parlamenti képviselők fél év alatt 317 óra 55 percet üléseztek, ebből 18 óra 40 percnyi volt a szünet. Majd 17 órát beszéltek a képviselők napirend előtt tíz és fél órát napirend után, összesen több mint 21 órát töltöttek a honatyák szavazással, vagyis ennyi idejük telt konkrétan gombnyomkodással. A képviselők összesen kilenc mentelmi üggyel foglalkoztak. Hat esetben rágalmazásért kérték a mentelmi jog felfüggesztését, a parlament közülük senkit nem adott ki. A három közvádas ügy szereplői közül pedig csak Székely Zoltán kisgazda honatyának kell a bíróságon is számot adnia zártörési ügyében. Rapcsák Andrást hűtlen kezelés miatt jelentették fel, de a parlament nem látta indokoltnak a honatya kiadását, mint ahogy Szabó Lukácsnak sem kell számot adnia közlekedési szabálysértéséről.

Az Országgyűlés a nyár folyamán nem ülésezik, legközelebb csak szeptemberben lesz plenáris ülés. A bizottsági ülések pedig augusztus végén kezdődnek újra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!