Ágnes
-13 °C
0 °C

Több magyar az iraki olajlistákon?

2004.02.03. 08:00
Újabb magyarok neve merülhet fel Szaddám Huszein támogatásával kapcsolatban. A támogatásért cserébe olajat kapó magyarok nevét a botrányt kirobbantó al-Mada című bagdadi napilap közli, egyelőre nem tudni mikor.
Újabb magyar nevek felbukkanása várható a Szaddám Huszein támogatásáért cserébe olajat kapó külföldi politikusok listáján - értesült a Népszabadság. A napilap információi szerint az al-Mada című iraki független napilap várhatóan még a héten újabb neveket hoz nyilvánosságra az iraki olajipari vállalattal szerződők listájáról.

Az al-Mada a Népszabadságnak nyilatkozó főszerkesztő-helyettese visszautasította azokat a vádakat, hogy a nyilvánosságra hozott listák csak az amerikaiak hamisítványai. "Az eredeti szerződések, melyek alapján a listát közzétettük, még most is a birtokunkban vannak" - mondta el Libid Abu Rana a Népszabadságnak.

A napilap értesülései szerint az ügy eddigi egyetlen magyar érintettjével, Király B. Izabellával kapcsolatban "tények sorát" tárta fel a Nemzetbiztonsági hivatal 1999-2000-ben végzett vizsgálata. Ezek szerint a szélsőséges politikus kapcsolatban állt a Bath párt külügyi osztályával, mely az iraki hírszerzésnek jelentett. Tóth András, a titkosszolgálatok munkáját felügyelő államtitkár szerint ez a körülmény ellentmond Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt titokminisztere korábbi nyilatkozatának, mely szerint a titkosszolgálati információk nem indokoltak további intézkedéseket.

A titkosszolgálatok adatai szerint Király B. az iraki rezsim bukásáig aktívan kiállt Szaddám Huszein mellett - írja a Népszabadság. A napilap értesülései szerint a politikus szervezte 2002 márciusában az Irak melletti demonstrációt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségénél.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.