Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Személyinek is jó az új jogosítvány

2000.12.12. 15:37
Az Országgyűlés jóváhagyta, hogy 2000. január 1-jétől a jogosítvány, a forgalmi engedélyek és törzskönyvek kiállítása is az önkormányzatok okmányirodáira hárul. Az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott plasztik jogosítvány - melynek érvényességi ideje tíz év - a Belügyminisztérium szerint az EU-szabványoknak is megfelel. Az okmányirodákat nem érte váratlanul, de nem tudják megjósolni, hogy sikerül-e megbírkozni az új feladattal. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint a közlekedési nyilvántartáshoz a nyomozóhatóságok és a nemzetbiztonsági szolgálatok is hozzáférhetnek.
Az Országgyűlés elfogadta az okmánykiadással és nyilvántartással kapcsolatos törvények módosító jogszabályait. Ennek értelmében 2001. január 1-jétől a jogosítvány, valamint a gépjármű törzskönyvek és forgalmi engedélyek kiállítása, cseréje és pótlása az önkormányzatokra hárul.

Személyinek is jó az új jogosítvány

Az EU-szabványoknak is megfelelő plasztikjogosítvány
A korszerű biztonsági elemekkel ellátott járművezetői jogosítványok - melybe később adattároláshoz alkalmas chip is beépíthető - már személyazonosításra is alkalmasak lesznek. Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint az EU-szabványoknak is megfelelő, egyszerű, könnyen kezelhető fényképes plasztikkártya érvényességi ideje tíz év.

Az új vezetői okmánnyal párhuzamosan bevezetik a forgalmi engedély II.-nek nevezett járműkísérő lapot is. Az okmányt az autó tulajdonosának biztonsági okokból otthon kell majd őriznie.

Újabb teher az okmányirodákra

Nem érte váratlanul, hogy a jogosítványok kiadása is rájuk hárul - mondta el lapunknak Ferenczi Gézáné, a XIII. kerületi okmányiroda vezetője. Irodájukban tizenöt munkaállomás működik, ebből tíz jut a gépjármű ügyintézésre, kettő a vállalkozói igazolványok kiadására, egy a személyi igazolványokra, kettő a lakcímnyilvántartó kártyákra, és egy a népesség-nyilvántartáshoz. Segítségül négy rendőrnőt is kapnak - folytatta, akiknek a munkájára maximális fognak támaszkodni.

Az okmányiroda vezetője nem tudta megmondani, elegendő lesz a minisztérium által meghatározott ügyintézők száma, de reményét fejezte ki, hogy nem kell fennakadásra számítani.

Együttműködés a Nemzetbiztonsági Hivatallal is

Az egyes okmányirodákban biztonsági okokból nem őriznek adatokat, azokat a Belügyminisztérium háromszoros informatikai védelemmel ellátott központi nyilvántartójából tudják lekérni - fogalmazott Eiselt György. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint a közlekedési nyilvántartáshoz a bíróság, az ügyészség, a nyomozóhatóság, a nemzetbiztonsági szolgálatok is hozzáférhetnek, amennyiben munkájuk ezt megköveteli.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.