Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Budapesti olimpia: túl nagy a kockázat

2003.03.05. 17:30
Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát és paralimpiát kíván rendezni - mondta Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerdán, miután a kormány tárgyalt az olimpiával kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányról.
A miniszter szerint lehet olimpiát rendezni Budapesten, és ő elvben támogatja is, azonban a tanulmány szerint túl nagy kockázattal járna a vállalkozás, mivel mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne.

32 új sportlétesítmény kellene

A rendezéshez 2012-ig szükség lenne egy nagy olimpiai stadionra, 4 új kisebb stadionra, 11 sportcsarnokra, és 16 egyéb sportlétesítményre. Jelenleg egyetlen olyan sportlétesítmény sincs Budapesten, mely átalakítás nélkül alkalmas olimpiai rendezvények befogadására.

A miniszter szerint csak abban az esetben lehetne biztonsággal megrendezni az olimpiát, ha növelnék az adókat, ha más tárcáktól vonnának el forrásokat, és ha a magyar gazdaság stabilan évi 4-4,5 százalékos növekedést produkálna.

- Az olimpiát mindig város rendezi. A kormány felhívja a budapesti közgyűlés és a MOB figyelmét a kockázatokra, és majd ha a két testület ezek tudatában kialakítja a maga álláspontját, vissza lehet térni arra, hogy a főváros kandidáljon-e - mondta Jánosi. A pályázásról július 15-ig kell hivatalosan értesíteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). Döntés a 2012-es helyszínről a 2005-ös szingapúri NOB-ülésen lesz.

Rejtőzködő záradék

A miniszter bejelentette, csak most értesült arról, hogy a sportaréna szerződése tartalmaz egy záradékot, miszerint 2013-ig Budapesten nem épülhet 7000 főnél nagyobb befogadóképességű sportlétesítmény, csak akkor, ha az olimpiai helyszín lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.