Piroska
-10 °C
1 °C

Az OM számlát küldött a Fidesznek

2005.06.22. 13:33
Harmincnyolcezer forintos számlával együtt küldte ki az Oktatási Minisztérium a Fidesznek a párt által kért PPP beruházási szerződéseket. Sió László, ellenzéki oktatáspolitikus szerint a minisztérium jelentősen túlszámlázott a 928 oldalnyi fénymásolatért, a tárca viszont azt állítja, hogy a fideszesek csinálnak sportot a nagy terjedelmű anyagok kikéréséből.

Húsz kötetbe spirálozott, 928 oldalnyi szerződést postázott az OM a Fidesz oktatási kabinetjének. Az ellenzéki párt a tárca PPP beruházásai után érdeklődött.

Késve, de befizették

A Fidesz két képviselője még május 2-án levélben jelezte az oktatási miniszternek, - aki megváltoztatva korábbi álláspontját betekintést engedélyezett az iratokba, - hogy két nap múlva akarják átvenni a szerződésmásolatokat. Pósán László és Pánczél Károly akkor azt írta, hogy ha a miniszter csak költségtérítés ellenében tudja biztosítani a másolatok elkészítését, "úgy az erről szóló számlát és a befizetéshez szükséges csekket is készíttesse el". A fénymásolt dokumentumokért a tárca 38 564 forintos számlát is küldött a pártnak, amit a Fidesz néhány napot késve be is fizetett.

Cseszegetik a képviselőket

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa az Indexnek azt mondta, hogy az OM a képviselőket "cseszegeti", annak érdekében, hogy elvegye a kedvüket a kutakodástól. Sió azt állítja, hogy a minisztérium ráadásul jelentősen túl is számlázta a költségeket. A Fidesz ugyanis összehasonlításként három cégtől is árajánlatot kért, de azok 14 és 26 ezer forint között mozogva meg sem közelítették a minisztérium tarifáját. Sió László elmondta: a Fidesz bírósághoz fordul a PPP programok szerződései miatt, miután a minisztérium csak az intézményekkel kötött szerződéseit bocsátotta rendelkezésükre, azonban az intézmények és a magánbefektetők között létrejött szerződéseket nem. Sió szerint viszont pontosan ezek lennének érdekesek, hiszen ezekben szerepel például az, hogy például egy PPP programban felépített kollégium kinek a tulajdonába kerül a szerződés lejárta után, és a minisztérium ellenjegyzése is szükséges volt megkötésükhöz.

Rövid határidőre kérik

Az Oktatási Minisztérium sajtófőnöke, Szántó Gabriella az Indexnek nyilatkozva elmondta, nem érti miért kifogásolja a számlaküldést a Fidesz, hiszen a képviselők is megemlítették a számlázás lehetőségét, az OM számára pedig az adatvédelmi törvény is lehetővé teszi a költségek átruházását. Szántó Gabriella szerint a Fidesz képviselői sportot csinálnak a nagy terjedelmű anyagok rövid határidős legyártatásából, ami ebben az esetben egy alkalmazott egész napi munkáját töltötte ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.