Emőke
8 °C
19 °C

Gondok az önkormányzatok gazdálkodásával

2000.06.22. 18:29
Nyilvánosságra hozta csütörtökön, a parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a második negyedévben elvégzett vizsgálatainak eredményeit. A számvevők többek között górcső alá vették a Magyar Posta, a helyi önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok gazdálkodását. A tájékoztatón elhangzott: őszig végeznek egyebek mellett a Honvédelmi Minisztérium, az oktatási tárca, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia, illetve a külföldi államadósság kezelésének ellenőrzésével is.
A helyi önkormányzatok gazdálkodásának tapasztalatait összegző Kovács Árpád számvevőszéki elnök szerint az önkormányzati rendszer pénzügyi szempontból nehezen finanszírozható, nem hatékony, túlhaladott, és nem tartható fenn a lakossági szolgáltatások megszokott szintje sem a hagyományos költségvetési keretek között. Az elnök szerint ezért szükség volna a vállalkozói, a civil szféra, a társadalmi szervezetek anyagi erőforrásokat bővítő erejére.

Gondot okoz, hogy az önkormányzatoknál - elsősorban a falvakban - nincsen megfelelő szakembergárda, ráadásul a technikai ellátottságuk sem megfelelő, így hibásan fogadják el költségvetéseiket, de a zárszámadás sem mindig felel meg a törvényi előírásoknak. A számvevők ezért azt javasolják a pénzügyminiszternek: rendeletben határozza meg, mit kell tartalmaznia a költségvetési és zárszámadási előterjesztéseknek.

Az Állami Számvevőszék 1992 és 2000. között az összes önkormányzat 16, 8 %-át, vagyis összesen 532 önkormányzat gazdálkodását vizsgálta meg. A hivatalok a gazdasági események elszámolásánál nem tartották be maradéktalanul a jogszabályok előírásait, így a beszámolók nem adtak valós képet az önkormányzat gazdálkodásáról, vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Évről-évre az is visszatérő hiba, hogy a vizsgált településeken nem fektettek elég hangsúlyt a belső ellenőrzésre. Pedig a számvevők szerint sok hiba kiküszöbölhető lett volna ily módon. De az iskola és kórházcsődök is megelőzhetőek lettek volna.

A kisebbségi önkormányzatok egyetlen vizsgált településen sem vállaltak át semmilyen feladatot a helyi önkormányzattól. E helyett kulturális, hagyományőrző tevékenységet folytattak. Az esetek negyedében nem állapodtak meg az együttműködés feltételeiről. Költségvetésük, zárszámadásuk csak elvétve felelt meg az előírásoknak. Ennek oka többek között, hogy az 1998-ban megalakult kisebbségi önkormányzatok a helyszíni vizsgálatok idejére még nem szereztek kellő gazdálkodási tapasztalatot.

A számvevők megállapítása szerint a posta 1997-98 közötti gazdálkodása kielégítő volt Az ÁSZ a postának saját minőségbiztosítási rendszer kidolgozását javasolja. A számvevőszék nehezményezi, hogy a posta vezetői a 100 százalékos állami tulajdonú társaság jelentős költségvetési forrásait nem közvagyonnak, hanem társasági tulajdonnak tekintik. A jelentés szerint pótolni kellene azt a mulasztást, hogy a posta kimaradt a fogyasztóvédelmi törvény fogalmi köréből, és így nem vonatkoznak rá az idevágó kötelmek. A posta egyébként az utóbbi években folyamatosan nyereséges volt, saját tőkéjét pedig megduplázta.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök közölte, hogy választási ciklusonként egyszer legalább ellenőriznek minden minisztériumot, így a környezetvédelmi tárcát például jövőre ellenőrzik majd. Tájékoztatása szerint még ebben az évben sor kerül az oktatási, a honvédelmi, illetve a szociális tárca átfogó vizsgálatára. De végeznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia, illetve az MTI Rt. valamint az ÁPV Rt. Gazdálkodásának vizsgálatával is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.