Judit
-2 °C
8 °C

Orbán: a Fidesz kész együttműködni a kormánnyal néhány kérdésben

2005.04.26. 16:35
Az ellenzék nem szeretné ellenségnek tekintetni a hétfőn kinevezett Gráf József agrárminisztert; vele együtt szeretné visszaszerezni a becsületet a magyar gazdasgának, mondta Orbán Viktor egy gazdasági egyeztetés után, kedden. A prominens gazdasági szereplőkkel való megbeszélés résztvevői az egykulcsos adórendszer bevezetését sürgették, és megállapították, hogy viszonylag jól működnek a magyar gazdaságnak azon részei, amelyek nem állnak a kormány befolyása alatt.

A Fidesz készen áll arra, hogy együttműködjön a kormányzattal négy-öt jelentős kérdésben, így az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése vagy a szakképzés átalakítása ügyében, jelentette ki Orbán Viktor pártelnök kedden, miután a gazdasági élet meghatározó szereplőivel tárgyalt Matolcsy Görgy, volt gazdasági miniszter kezdeményzésére.

"Tekintettel arra, hogy a baj nagy (...), nem lehet folytatni, ennek vége van, ez a gazdaságpolitika nem vezet sehova" - mondta a volt miniszterelnök. "Szerintünk a totyorgás nem segít, négy-öt jelentős, nagyobb döntésre volna szükség. Ezekben szívesen működünk együtt, ha van fogadókészség a másik irányból" - közölte Orbán a pénzügyminiszter-váltás kapcsán rendezett találkozó után.

Nem ellenfelet akarnak látni Gráfban

Orbán Viktor hozzátette, jelentős kérdés az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése, de a tanácskozás résztvevői javasolták azt is, hogy a Fidesz ragadja meg az új agrárminiszter személyében rejlő lehetőséget, és próbáljon meg közösen fellépni Gráf Józseffel abban, hogy a mezőgazdaság kellő megbecsülést és súlyt kapjon.

"Az új agrárminiszterben szeretnénk nem ellenfelet látni, hanem munkatársat, akivel tudunk ellenzéki oldalról is együttműködni" - fogalmazott Orbán. A pártelnök arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a gazdasági adatok manipulációjával, és végre "valódi számokról, valódi helyzetről, valódi tényekről értesülhessen a közvélemény". Orbán szerint a pénzügyminiszter leváltása egyenlő annak beismerésével, hogy a kormány manipulálta a gazdasági adatokat.

A konferencián részt vett Csányi Sándor, az OTP elnöke, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Chikán Attila, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség vezetője. Orbán szavai szerint e gazdasági szereplők azt tanácsolták pártjának, ne engedje, hogy az adóreform gondolata elsikkadjon, és működjön együtt a kormánnyal a szükséges bátor gazdasági döntések meghozatalában.

Mint mondta, volt olyan javaslat is, amely szerint az egészségügy sorsát illetően is megállapodásra kell jutnia a kormánynak és az ellenzéknek, mert az ágazat nem bírja ki, hogy a következő választásokig ne történjen változás.

A résztvevők véleménye szerint elfogadhatóan működik a magyar gazdaságnak az a része, amelyre a kormány nem gyakorol közvetlen befolyást, a kabinet által ellenőrzött részek azonban gyengék, és egyre rosszabb helyzetben vannak, összegzett Orbán.

A résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy a négy-öt százalékosnak mondott költségvetési hiány inkább a nyolc százalékhoz van közel.

Az egykulcsos adórendszert szorgalmazzák

A résztvevők sürgették az egykulcsos adórendszer bevezetését, amelynek kapcsán a pártelnök óvatosságra intett. Mint mondta, ha a környező országok folytatják az egykulcsos adórendszer kiépítését, és ezt az egy kulcsot is csökkentik, akkor Magyarország nehezen tudja elkerülni, hogy hasonló pályára lépjen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.