Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Orbán pontot tett a közös EP-lista ügyének végére

2004.02.20. 17:45
Itt az ideje, hogy pontot tegyünk a közös EP-listával kapcsolatos felvetésre - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnöke nem vitatva az ötlet mögött álló jóhiszeműséget úgy vélte, hogy összefogásra szükség van. A volt miniszterelnök ennek jegyében ismertette az "Összefogás közös érdekeink védelmében" című dokumentumot, amely kilenc pontban foglalja össze melyek azok az európai ügyek, amelyekben nemzeti összefogásra van szükség.
Az utóbbi három-négy napban nem tudtunk meg semmit arról, hogy pontosan mire gondolt a miniszterelnök, amikor azt javasolta, közös EP-listán induljon valamennyi parlamenti párt - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ennyi idő még úgy is járt a kormányfőnek ötletének kifejtésére, hogy felvetése szokatlan volt és meglepő. Orbán szerint az összefogást célzó javaslat inkább megosztotta a társadalmat.

Tartalmi kérdésekről kell beszélni

"Itt az ideje, hogy pontot tegyünk a javaslat végére, de nem az összefogás ügyének a végére" - jelentette ki Orbán. Az összefogásnak azonban Orbán szerint nem hatalmi pozíciók fölötti osztozkodásnak, nem a politikai osztály alkujának kell lennie, hanem tartalmi kérdésekről kell szólnia.

Orbán szerint a közös lista megfosztaná a polgárokat a szabad választás lehetőségétől, ami egy olyan országban, ahol negyven éven át csak egy listára lehetett szavazni, különösen szerencsétlen. A javaslat miatt fennáll annak veszélye, hogy Európában ujjal mutogatnak ránk, de mindenesetre romlik érdekérvényesítő képességünk.

A Fidesz kilenc pontos "hamuba sült pogácsája"

A Fidesz, az összefogás jegyében összeállított kilenc pontja útravaló, "hamuba sült pogácsa" a leendő EP-képviselők számára - mondta a volt kormányfő -, de a félreértések elkerülése érdekében hozzátette: a Fidesz tudatában van annak, hogy az európai képviselők függetlenek.

A Fidesz szerint összefogásra volna szükség a magyarok egyenrangúságának védelmében, a magyar gazdák, a kis- és középvállalkozások megerősítéséért, a nemzeti kisebbségek védelmében. A Fidesz szerint az EP-képviselőknek azért is közösen kellene fellépnie, hogy ne csökkenjenek az EU-ból érkező fejlesztési pénzek. Közmegegyezésre kellene jutni a leendő uniós tisztségekről. A párt azt javasolja, hogy a parlament integrációs bizottsága működjék a nemzeti konszenzus megteremtésének intézményeként.

Befejezésül a Fidesz az Európai Unió 1976-os okmányának betartására hívja fel a figyelmet, mely szerint az EP tagjait általános, közvetlen, szabad és titkos választásokon választják meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.