Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Orbán vállalja a Fidesz elnökségét

2003.02.28. 08:30
A Fidesz jelenlegi vezetői közül hat-hét alelnöknek kell arra számítania, hogy a párt átalakítása után a kis létszámú elnökségben már nem tudja betölteni eddigi posztját - jelentette ki Orbán Viktor. A volt miniszterelnök a Hír Tv-ben pénteken reggel jelentette be, hogy vállalja az elnökjelöltséget. Orbán már a tisztújítás előtt munkába áll, és márciustól szervezni kezdi a párt tagozatait.
Ha a Fidesz nem akarta volna komolyan a nyitást, akkor a mostani vezetésben is lett volna legalább három-négy személy, aki sikeresen megoldhatta lett volna a párt irányítási feladatait, "de nem erről van szó" - szögezte le Orbán Viktor bejelentve, hogy vállalja az elnökjelöltséget.

Az első lépcső a tagozat

A Pokorni Zoltán lemondása óta elnök nélkül működő Fidesz átalakításában a jelek szerint a volt kormányfő forgatókönyve érvényesül. Orbán Viktor - influenzája miatt az eredeti elképzeléshez képest néhány napot csúszva - pénteken reggel a Hír Tv-nek adott interjújában jelezte, hogy már márciusban megkezdi a párt szerkezeti átalakítását.

Az MSZP reagál
Kibújt a blöff a zsákból - mondta Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek, miután megtudta, hgy Orbán elvállalja az elnökséget. A szocialista poltikus úgy értékelt, hogy az ellenzéki párt átszervezésére irányuló színjáték harmadik felvonásához érkezett. Juhász abban egyetért Orbán Viktorral, hogy a Fidesz kidolgoz "egy, a mai magyar gazdasági helyzettel őszintén szembenéző programot", de többet jelentett volna, ha ebből elhagyják a "gazdasági" jelzőt, és a jelenlegi helyzettel néznek szembe, így elkerülhető lenne, hogy a Fidesz a biztonságos NATO-szövetségi rendszerrel szemben félelemkeltést és kétkedést fogalmazzon meg, illetve, hogy "kétértelmű, kétlelkű" állásfoglalások szülessenek az uniós csatlakozással kapcsolatban.
A következő hónapokra a többek között a munkavállalói, a gazda, az orvos, a pedagógus és a nyugdíjas tagozatok megszervezését jelölte meg feladatkéntvolt miniszterelnök. Orbán szerint a tagozatok létrehozására azért van szükség, mert az eddigi választási pártokkal "már nem tudjuk odakötni magunkat az emberekhez". Az új szervezeti egységekkel a Fidesz-vezető reményei szerint az "emberek maguk jönnek a pártba képviselni véleményüket".

Pálinkás, az új arc

Orbán a Fidesz "kinyitási" tervének elfogadásával magyarázta, hogy elfogadta az elnökjelöltséget. Mint mondta, ha a jelenlegi formát megfelelőnek tartanák a további működésre, akkor más pártvezető is alkalmas lett volna a posztra. Orbán szerint "kicsit nagyobbak és lassúbbak leszünk", a vezetés legfőbb feladata pdig a bővítés és tagtoborzás lesz. A legfőbb irányító testület átalakításáról Orbán azt mondta, hogy hat-hét alelnöknek kell arra számítania, hogy az új elnökségben már nem tudja betölteni eddigi posztját. Orbán a lehetséges "új arcok" között egyedül Pálinkás József, volt oktatási minisztert említette név szerint, aki a tudományos tagozat megszervezésére kapott felkérést.

Polgári körös nagy Fidesz

A tagtoborzásról szólva Orbán ismét arról beszélt, hogy a polgári körökből sokan csatlakozhatnak a párthoz. A volt miniszterelnök azonban hozzátette, "nem akar előre inni a medve bőrére", mert a körök tagjai között jónéhányan vannak, akik nem kívánnak egyetlen pártba se belépni. A politikus a polgári köröket "nagy Fideszként", nagy és egységes jobbközépként jellemezte, valamint olyan közösségekként, ahol nem lehet "ahogy a Fideszben mondják: angolnázni, ügyeskedni".

Az átszervezési kiskáté
Orbán Viktor és Áder János mellett még 30 fideszes politikus írta alá az átszervezést támogató egyetértési nyilatkozatot:

1. Az Európai Unió politikai fórumain a nemzeti érdekeink érvényesítésében való helytállás, illetve a magyar közéletben bekövetkezett változások igénylik, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Pártot nyitott, széles néppárttá alakítsuk. .

2 Ennek érdekében szükséges, hogy jelentősen növeljük a tagok számát és bővítsük a belépő tagság körét.

3. Szükséges, hogy a társadalom különböző csoportjainak érdekei meghatározó erővel érvényesüljenek a Fidesz politikai döntéseinek meghozatalakor. Ennek érvényesítésére a pártban tagozatokat kell létrehozni a hasonló léthelyzetben élők összefogására.

4. Az Országos Választmány és az Országos Elnökség szerkezetét úgy kell átalakítani, hogy mód nyíljék a tagozatok véleményeinek és álláspontjainak közvetlen megjelenítésére.

5. A Fidesz szervezeti életének súlypontját a választókerületekbe kell helyezni. Ennek megfelelően a választókerületekben működő települési csoportok jobb együttműködésére választókerületi szervezeteket kell létrehozni, melyek legfontosabb feladata a soron következő országgyűlési választásokra való felkészülés biztosítása.

6. Az átalakított összetételű területi választmányok fő feladata ezentúl a Fidesz politikájának hangsúlyos képviselete kell legyen a megyei, illetve fővárosi közéletben. Az országgyűlési választásokra állítandó területi listákra az Országos Választmánynak a jövőben az Országos Elnökség tegyen javaslatot.

7. A Fidesz - Magyar Polgári Párt elkötelezi magát a teljes nemzeti-polgári erők szervezeti egysége mellett, melyet a polgári értékek sikeres politikai érvényesítése szempontjából kikerülhetetlennek tart. Mindazonáltal a Fidesznek önmagában is alkalmassá kell válnia az egységes magyar nemzet felemelkedésében hívő és ezért tenni kész polgárok erejének összefogására.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.