Dömötör
11 °C
14 °C

Orbán: Csak erkölcsileg felelek Szabadiért

2001.08.08. 09:23
Orbán Viktor csak erkölcsi felelősséget vállalna Szabadi Béláért. A miniszterelnök úgy véli, hogy a kormány olyan mint egy család, s jogi felelősség nem terheli az előzetes letartóztatásban lévő volt politikai államtitkár miatt. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos interjújában elmondta: a parlament rendkívüli ülésének összehívására irányuló ellenzéki kezdeményezés pártpolitikai támadás, s ettől távol akarja tartani a kormányt.
A parlament rendkívüli ülését kezdeményező ellenzéki indítványról Orbán Viktor kijelentette: még nem hallotta azt a vádat, miszerint az édesapja cége az ő közvetítésével kapott volna állami megrendelést. Az ellenzékiek ugyanis azt szorgalmazták, hogy a rendkívüli ülésen hozzanak létre egy olyan vizsgálóbizottságot, amely a miniszterelnök édesapjának dolomitmegrendeléseit tisztázza. A kormányfő szerint "szerencsére olyan mélyre még nem süllyedt a magyar politika, hogy azt feltételezzék, hogy a miniszterelnök üzletek kiközvetítésével foglalkozik".

A rendkívüli ülésről a Magyar Rádió szokásos szerda reggeli interjújában kifejtette: az egy olyan pártpolitikai indíttatású támadás, amelytől távol kívánja tartani a kormányt. "Egy pártpolitikai indíttatású akcióról van szó, könnyű átlátni ezen a szitán, ezt a kesztyűt nem fogom felvenni" - jelentette ki a kormányfő.

Szabadi Béla, a földművelésügyi tárca volt kisgazda politikai államtitkára büntetőügye kapcsán Orbán Viktor úgy vélte, hogy minden, ami a kormány háza táján történik - ha nem is jogi értelemben, akkor erkölcsi értelemben - a miniszterelnök felelőssége. Nézete szerint a miniszterelnök felelőssége hasonlóságot mutat a családfőével, azaz egy és oszthatatlan.

Orbán Viktor véleménye szerint a szlovák parlament által elfogadott közigazgatási törvény a magyarok szempontjából a lehető legrosszabb a nyilvánosságot kapott variációk közül. Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Koalíció Pártja kilép-e a szlovák kormányból, Orbán Viktor hangsúlyozta: számíthatnak arra, hogy bármilyen döntést hoznak is, a magyar kormány kiáll mellettük, és támogatni fogja őket döntésük végrehajtásában.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!