Emánuel
4 °C
12 °C

Orbán: útszélre lökték a köztársasági elnököt

2003.12.17. 08:27
A köztársaságot sértették meg azok, akik nem foglalkoztak érdemben a köztársasági elnöknek a kórháztörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott ellenvetéseivel - mondta Orbán Viktor, az Info Rádiónak adott interjújában.
"Az a csúfság esett meg, hogy indokolatlanul megsértették a köztársasági elnököt, nemcsak személyében, ami egyébként egy tiszteletre méltó ember esetében önmagában is elegendő ok lenne, hogy elégedetlenkedjünk, vagy hogy rosszaljuk a történéseket, hanem magát az egész köztársaságot, hiszen a köztársasági elnök mindannyiunkat, az egész köztársaságot képviseli és jeleníti meg" - fogalmazott Orbán Viktor az Info Rádió Aréna című műsorában. A volt kormányfő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy hétfőn az Alkotmánybíróság eljárásjogi hiba miatt megsemmisítette a kórháztörvényt.

"Mellőzték Mádl Ferencet"

Orbán Viktor szerint a rendszerváltoztatás óta ez az első eset, hogy az Alkotmánybíróság azért semmisített meg egy törvényt, mert alkotmányellenes módon fogadták azt el. Úgy fogalmazott, hogy a köztársasági elnököt az "útszélre lökték azzal, hogy érdemben nem foglalkoztak az ő ellenvetéseivel". Ahogy mondta az egészségügyben "eleve bizonytalanság van", ezért a volt kormányfő azt tartja a legsúlyosabbnak ebben az ügyben, hogy "most egy felesleges eljárásjogi hibával még bizonytalanabbá tesszük a helyzetet".

"Tisztelettel arra kérjük a kormányt, hogy korrigálja ezt a problémát; az Alkotmánybíróság elég egyértelműen fogalmaz, érdemes megfogadni a tanácsait, döntését" - jelentette ki.

A brüsszeli csúcsról

A Fidesz elnöke szólt a sikertelen hétvégi brüsszeli európai uniós csúcsról is. Megítélése szerint nem lesznek "negatív hatásai annak, hogy nem sikerült a belső viták végére pontot tenni". "Magyarországnak úgy érdemes menni az Európai Unióba, hogy a nemzet érdekeit próbálja érvényesíteni, tehát nem belesimulnunk, alkalmazkodnunk kell mindahhoz, ami Brüsszelben, ott a hatalmi játszmák keretében történik, hanem úgy, ahogyan a finnek, a svédek, az osztrákok teszik: határozottan ki kell állnunk okos érvekkel a nemzeti érdekeink mellett" - mondta.

Megítélése szerint abból a szempontból érinti viszont Magyarországot és Európa minden népét "ez a sikertelen európai csúcstalálkozó, hogy a világ többi jelentős szereplőjével szemben, tehát mondjuk az Egyesült Államokkal, Kínával, Ázsia más térségeivel szemben, a velük folytatott versenyben kevésbé tudunk helytállni".

Orbán Viktor úgy véli, hogy ha elmaradnak azok a változások, amelyeket most nem sikerült tető alá hozni, nem sikerült hatékonyabbá, ésszerűbbé tenni az Európai Unió működési rendszerét, akkor "egész Európa versenyhátrányba kerülhet, legalább egy lépésnyi versenyhátrányba".

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.