Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Vekkeres tüntetőket vár Orbán

2006.10.05. 15:32
Orbán Viktor szerint Gyurcsány Ferencet menesztenie kell a szocialistáknak, különben újabb ezermilliárdos terhek jönnek. Beszélt a nemzeti reformalapról is.

”Semmi sem lesz már olyan Magyarországon, mint amilyen a választások előtt volt” – mondta Orbán Viktor csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján. Megismételte a választások estéjén mondott szavait, miszerint vereséget szenvedett a hazugság politikája, az igazság iránti vágy pedig győzelmet aratott, és ennek kell érvényt szerezni a következő hetekben.

Gyakorlatilag leváltották

A Fidesz elnöke azt mondta, az erkölcsi, politikai gazdasági válságért Gyurcsányt és kormányát terheli a felelősség, és a választók megvonták tőle a bizalmat, a kormányfőt gyakorlatilag leváltották, és ennek is érvényt kell szerezni. „Az MSZP nem tett eleget a népakaratnak, és nem vették figyelembe az államfő egyértelmű útmutatását sem” - mondta.

Orbán úgy vélte, az ország a hatalmához görcsösen ragaszkodó Gyurcsány Ferenc foglyává vált. „Gyurcsány nem hallgat az emberekre, az emberek nem hallgatnak Gyurcsány Ferencre” – érzékeltette a csapdahelyzetet, majd rámutatott, hogy támogatottság hiányában nem lehet programokat végrehajtani.


Fotó: Huszti István

A Fidesz elnöke azt mondta, ha nem menesztik Gyurcsány Ferencet, azzal újabb gazdasági válságot idézne elő az MSZP. „Gyurcsány maradása újabb ezermilliárdokba fog kerülni” - fogalmazott. Szerinte nyakunkon a forintválság, további leértékelésekkel nézhetünk szembe, nőni fog a munkanélküliség, újabb és újabb megmozdulások következhetnek.

Azonnal meg kell tenni

„Egyetlen hír jelenthetne biztonságot, ha menesztették a hivatalban lévő miniszterelnököt. Ha a szocialisták demokraták, azonnal meg kell tenniük annak érdekében, hogy ne mélyüljön a válság" - mondta.

„Gyurcsány Ferenc ma maga a probléma, a Fidesz pedig a megoldást keresi” – fogalmazott, majd azt kérte a szocialistáktól, álljanak át a megoldás oldalára. Orbán szerint az MSZP az elmúlt napokban is – hasonlóan a választások előtti időszakhoz - hiszterizált, de Magyarországnak ez nem jött be.

Orbán Viktor arra kéri a választókat, hogy pénteken 16 órára menjenek a Kossuth térre, ahol - mint mondta - nem pártkérdésről, hanem az ország kérdéseiről lesz szó. A Fidesz elnöke azt kérte, nemzeti színű zászlóval és mécsessel érkezzenek a Kossuth térre, és mindenki hozzon egy hangos vekkerórát.

Ne csináljunk programot

A sajtótájékoztatóról távozó pártelnöktől az Index tudósítója megkérdezte, mi várható a pénteki nagygyűlés után a hétvégén, mire Orbán azt válaszolta, „ne csináljon magának programot”.

Orbán Viktor azt is bejelentette, nemzeti reformalap létrehozását kezdeményezi, amely a gazdaság stabilizálásához szükséges forrásokat kezelné. A szakértői kormány mellett szerinte négy kerekasztal létrehozására lenne szükség, amelyekben a pártok és a társadalmi szervezetek képviselői vennének részt. A testületek a Fidesz elnökének elképzelései szerint a rendszerváltozás idején létrejött Nemzeti Kerekasztal mintájára működnének.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.