Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Orbán szerint is sértő Grespik

2003.12.01. 14:31
Majd egy héttel azután, hogy Grespik László egy bírónő származását firtatta, Orbán Viktor is elítélte a volt MIÉP-es ügyvéd megnyilatkozását. A Fidesz elnöke szerint pártja "mindig az emberi méltóság oldalán áll".
"A kereszténydemokrata meggyőződésű, polgári nemzeti érzelmű politikai szövetség, a Fidesz tagjai számára elfogadhatatlan, amit Grespik László mondott - jelentette ki Orbán Viktor újságíróknak hétfőn, Grespik László múlt heti botrányos kérdésével kapcsolatban. - Nem tartjuk elképzelhetőnek azt, hogy embereket származás és politikai hovatartozás szerint különböztessenek meg a közéletben."

A Budapesti Közigazgatási Hivatal egykori vezetője kedden, egy szkinhedper tárgyalásán az eljáró bírónő származását firtatta. A bírónő a válasz megtagadása helyett biztosította az ügyvédet arról, hogy nem zsidó.

"Amit ismerek, az alapján azt kell mondanom, hogy ha tiszteljük a másik ember méltóságát, akkor nem beszélünk vele így" - jelentette ki Orbán. A volt miniszterelnök szerint változalanul számíthat a Fideszre mindenki, akit emberi méltóságában megbántanak, származása, politikai nézetei, hovatartozása miatt szorongatnak, állásából mozdítanak el, vagy egyszerűen csak belegázolnak a becsületébe. "Mi mindig az emberi méltóság oldalán állunk" - tette hozzá.

Grespik kérdését több közszereplő, köztük Medgyessy Péter kormányfő, és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is elítélte.