Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Orbán bízik Ligetváriban

2000.11.09. 00:26
Orbán Viktor még nem döntött, hogy meneszti-e Ligetvári Ferencet - jelentette ki Borókai Gábor kormányszóvivő, miután a miniszterelnök találkozott a környezetvédelmi tárca vezetőjével. Borókai az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Orbán Viktor bizalommal van Ligetvári iránt, de ez nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta. A miniszter az ülésről távozva azt közölte, hogy nem menesztették, de hogy marad-e, arra is csupán annyit válaszolt: "azt sem mondanám".
Koalíciós válsághoz is vezethet, hogy Orbán Viktor továbbra sem mentette fel Ligetvári Ferenc környezetvédelmi minisztert, akinek leváltását a kormányzó partner, Torgyán József kisgazda elnök kezdeményezte kedden. A pártok közötti megállapodás szerint ugyanis a miniszterek felmentése a kormányfő hatáskörébe tartozik, de a kisgazda vezetésű tárcák első embereit Torgyán József javaslatára meneszti, illetve nevezi ki Orbán Viktor.

Ligetvári "nem mondaná", hogy marad

A miniszterelnök és Ligetvári Ferenc szerda esti találkozója után Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Orbán Viktor még nem döntött, hogy meneszti-e Ligetvári Ferencet. Mint mondta, Orbán bizalommal van minisztere iránt, de ez nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta.

Borókai közölte, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője beszámolt a kormányfőnek arról, hogy a minisztériumban minden vizsgálat lezárult, és az ezzel kapcsolatos anyagok az ügyészségre kerültek. A minisztérium munkára kész, éppen ezért bárki is legyen a miniszter, alkotóképes tárcát vesz át - fogalmazott a kormányszóvivő.

Torgyán József azzal a szándékával kapcsolatban, hogy Ligetvárit Turi-Kovács Béla, a környezetvédelmi bizottság kisgazda alelnöke kövesse a poszton, Borókai azt mondta: Orbán Viktor eldönti majd, hogy melyik jelöltet találja jobbnak. A kormányfő szerdán kijelentette, hogy minden érintettel beszélni kíván és csak utána hozza meg döntését a miniszter felmentéséről. Orbán szerint ez két-három napot vehet igénybe.

Ligetvári Ferenc a megbeszélésről távozva azt mondta, hogy nem menesztették. Arra a kérdésre, hogy marad-e, viszont csak annyit válaszolt: "azt sem mondanám". A miniszterelnök úr a főnököm, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy ő mondja ki a döntést - szögezte le a környezetvédelmi miniszter.

Torgyán: jó szakember, rossz vezető

A minisztere felmentését kezdeményező Torgyán József szerdán kijelentette, hogy akárcsak Pepó Pált, Ligetvárit is jó szakembernek tartja, de rossz vezetőnek. A földművelésügyi miniszter kifejtette, hogy nem nyomozónak küldte Ligetvárit a minisztériumba, és immár ideje lenne a tárca eredményeiről hallani az előző vezetés hibáinak emlegetése helyett.

Mint ismert a miniszter számos, Pepó Pál vezetése alatt elkövetett visszaélést tárt fel a tárcánál, illetve annak háttérintézményeinél. Ligetvári legnagyobb hibája az lehet, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó Környezetgazdálkodási Intézet új főigazgatója, Mujzer János a keletkezett milliárdos károk okozói között kisgazda képviselőket is megnevezett.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!