Vilma
-7 °C
4 °C

Tárgyalást követelnek a benzinárról a hazai fuvarozók

2000.09.14. 18:05
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki rádió-interjújában óva intette a magyar fuvarozókat, hogy a magas üzemanyagárak miatt demonstráló nyugat-európai kollégáik példáját kövessék, mert véleménye szerint ott sem vezetnek sehová a blokádok, útlezárások. Szerinte nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni. Desorgo Tibor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke az Index kérdésére közölte, beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a kormány nem reagál megkereséseikre, javaslatikra. A közúti fuvarozók elfogadhatatlannak tartják a jövedéki adó tervezett emelését, illetve azt javasolják, az esélyegyenlőség jegyében a jövedéki adót a MÁV-hoz hasonlóan a közúti fuvarozók is visszaigényelhessék.

,,Nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni"
Orbán Viktor miniszterelnök, a Napközben című rádióműsorban elhangzott csaknem két órás interjújában óva intette a magyar fuvarozókat, hogy a magyar üzemanyagárak miatt demonstráló nyugat-európai kollégáik példáját kövessék, mert véleménye szerint ott sem vezetnek sehová a blokádok, útlezárások. A kormányfő közölte: nem tud válaszolni arra, hogy várható-e sztrájk Magyarországon az üzemanyagárak miatt, ugyanis - szavai szerint - az emberi dolgokat nehéz előre látni, márpedig minden megmozdulás emberi érzésekből, döntésekből fakad. ,,Nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni" - fogalmazta meg tanácsát Orbán Viktor.

Desorgo Tibor, a Magyar közúti Árufuvarozók egyesületének elnöke az Index kérdésére kijelentette: megfontolják a miniszterelnök tanácsát, ám többet nem ígérhet. Beszámolt arról, hogy már augusztus végén levélben kértek találkozót a kormányfőtől, hogy kifejthessék álláspontjukat, a miniszterelnök azonban nem reagált erre, hanem most szinte fenyegetőzik: ne tesz. Az elnök leszögezte, szeretnék elkerülni a nyugat-európaihoz hasonló helyzetet, ehhez azonban a kormány tárgyalókészségére van szükség.

Hangulatjelentés egy esetleges blokádról?
A Magyar NETLAP szerdán arról számolt be, hogy hangulatjelentés készült a nyugat-európai fuvarozók benzinblokádja nyomán arról, hogy a magyarországi kamionosok, a személy- és áruszállítók körében van-e valamiféle készülődésnek nyoma az utak eltorlaszolására. A Nemzetbiztonsági Hivatal emberei által készített jelentés megnyugtatta a hatalmi szerveket, egyelőre nincs olyan jellegű szervezkedés, vagy spontán akció, amely arra utalna, hogy Magyarországon megbénulhat az országúti, vagy a városi közlekedés. Szabó Gábor, Demeter Ervin titokminiszter kabinetfőnöke az Index megkereséseire egyelőre nem reagált, így nem tudtuk kideríteni valóban készítettek-e hangulatjelentést.
Elmondta: nem értenek egyet azzal, hogy az üzemanyagok forgalmi adójának alapja a termelői áron túl a jövedéki adó is. Úgy vélik, hogy a jövedéki adó visszaigénylésének lehetőségét, az esélyegyenlőség alapján nem csak a MÁV, de a közúti fuvarozók számára is lehetővé kell tenni. Javasolják, hogy a fuvarozók az általuk befizetett adókból levonhassák a járműpark fejlesztésére fordított összegeket. Tiltakoznak a jövedéki adó jövőre tervezett emelése ellen is. Desorgo Tibor úgy vélekedett: beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor továbbra sem reagál javaslataikra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.