Judit
-2 °C
8 °C

Orbánnak autópálya-matricát kellett vennie egy útja során

2001.02.05. 13:52
Orbán Viktor prágai útja azért kerülhetett az adófizetőknek mindössze 4500 forintjába, mert a kormányfőt szállító autókonvojnak ennyibe került az autópálya-matricája - tudta meg az Index a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A kormányfő egyhetes horvátországi útja pedig azért volt szintén meglepően olcsó, mert a szabadságát töltő miniszterelnök kötelező személybiztosítása került 127 ezer forintba.
Teljesen racionális magyarázata van annak, miért szerepel Orbán Viktor egy-egy külföldi útja mellett meglepően alacsony összeg - nyilatkozta az Indexnek Bulla Károly, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, annak kapcsán, hogy vasárnap az Index is közölte azt az összeállítást, mely a miniszterelnök 1999-es útjainak költségeiről szól, és több adat is általános meglepetést keltett. A kétnapos prágai út 1999-ben azért került mindössze 4500 forintba, mert a kormányfőnek minden költségét a meghívó fél állta, kivételt jelentett azonban ez alól a kormányfői konvoj autópálya matricája.

A miniszterelnök felesége 1999-ben három alkalommal utazott hivatalosan
Testőr a nyaraláshoz is kötelező

Bulla szerint azért kerülhetett Orbán nyolcnapos horvátországi útja mindössze 127 ezer forintba, mert a szabadságát töltő kormányfő kötelező biztosítását fedezte ez az összeg, a miniszterelnöki vakáció egyéb költségeit az Orbán család finanszírozta. A vonatkozó szabályozás Bulai szerint azt tartalmazza, hogy kötelező biztosítani még a szabadságát töltő miniszterelnököt is, ennek költségeit pedig az államnak kell állnia.

A hivatal illetékese szerint számos olyan utazása is volt a miniszterelnöknek, amely egyszerűen nem is szerepel a kimutatásban, mert nem volt költsége. Ilyen viziten járt Orbán Viktor Párkányban, amikor aláírta a két országot összekötő híd építéséről szóló megállapodást. Az, hogy nem volt költsége, azt jelenti, hogy a miniszterelnök autóval ment, így a nem repülős utak költsége a Köztársasági Őrezrednél jelenik meg, mert a miniszterelnök védett személy.

Háromszor kísérte el a miniszterelnököt a neje 1999-ben

A miniszterelnök felesége 1999-ben három alkalommal járt külföldön hivatalosan, mind a három alkalommal szomszédos országban járt. Ez azért nem szerepel a nyilvánosságra hozott adatokban, mert Lévai Anikó útjait külön tartják nyilván a hivatalban. A horvátországi, romániai és ukrajnai utakra a miniszterelnökné mindhárom alkalommal gépkocsival utazott, aminek költsége Bulla szavai szerint nevetséges.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.