Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Orbán Viktor: Nacionalistábbnak kell lennünk

2003.03.02. 18:30
Nem lesz pártszakadás a Fideszben - nyilatkozta Orbán Viktor exminiszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában. Elmondta még: Magyarországnak kulturális tekintetben egy sokkal nacionalistább, patriótább, nemzeti kultúrpolitikát, oktatáspolitikát kellene folytatnia, hiszen uniós tagállamként ahhoz, hogy a kultúránk, nyelvünk megmaradjon és megerősödjön, nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk.
Orbán Viktor nem tartja valószínűnek, hogy az április 12-i uniós ügydöntő népszavazásnál többségbe kerülhetnek az elutasító voksok, és éppen ezért indokolatlannak lát bármifajta pánikot az európai uniós csatlakozást támogatók részéről.

Az országot még sok baj érheti

A volt kormányfő a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában hangsúlyozta: kampány helyett higgadt, őszinte párbeszédre van szükség és akkor meglesz a kellő számú csatlakozást támogató szavazat. Az exminiszterelnök szerint az országot még sok baj érheti amiatt, hogy a nemzeti érdekeket nem tudta érvényesíteni a jelenlegi kormány a csatlakozási tárgyalásokon, s még nincsenek készen, vagy legalábbis nem ismeretesek az uniós belépés után nehéz helyzetbe jutó családokat, foglalkozási ágazatokat segítő programok.

Orbán Viktor hangoztatta: nem igaz az az állítás, hogy az európai uniós csatlakozással mindenki automatikusan jól jár, és vannak, akik még sokkal jobban. Hangsúlyozta: ez nem így van, az uniós tagság egy lehetőség, s ha jó kormánya van egy országnak, kihasználja a lehetőségeket, és akkor a tagság sok előnnyel jár. Megemlítette, hogy a belépés utáni néhány évben lesznek olyan társadalmi csoportok, amelyek, ha nem kapnak a magyar kormánytól közvetlen és azonnali segítséget, akkor pórul járnak.

Nacionalistábbnak kell lennünk

Orbán Viktor ezzel összefüggésben kifejtette: a mezőgazdaságban ez különösen fontos, még pedig nem általában, hanem attól függően, hogy milyen terméket állítanak elő a mezőgazdaságból élők, hiszen e szerint változik majd a helyzetük.

A volt kormányfő szólt arról is, hogy Magyarországnak kulturális tekintetben egy sokkal nacionalistább, patriótább, nemzeti kultúrpolitikát, oktatáspolitikát kellene folytatnia, hiszen uniós tagállamként ahhoz, hogy a kultúránk, nyelvünk megmaradjon és megerősödjön, nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk.

Nagyobb piacra van szükség

Az exkormányfő kifejtette: a magyar gazdaság számára szükséges a nagyobb piac, de nem mondhat le azokról a magyar piacot, vállalkozásokat védő gazdasági módszerekről, amelyek Európában is elfogadottak. Megemlítette azt is, hogy a külpiacokon való helytállásnak van néhány előfeltétele, így például szükség van a regionális méretekben meghatározó, magyar tulajdonban lévő vállalatokra.

Nem lesz pártszakadás

Orbán Viktor a Fidesz választási pártból néppárttá alakulása kapcsán elmondta: ebben a folyamatban a társadalommal való párbeszéd sokkal inkább épül az emberekkel való közvetlen kapcsolatokra, mint a médiára. Hozzátette: a Fideszben, mint európai típusú néppártban olyan tagozatok jönnek majd létre, amelyek, ha nem is tökéletesen, de megfelelnek azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyek a párt értékei szempontjából a legfontosabbaknak mondhatók.

Orbán Viktor nem tartotta valószínűnek, hogy az átalakulás pártszakadással járna együtt, mivel a Fidesz korábban már átment a belső meghasonlással vagy megosztottsággal járó folyamatokon. A politikus szólt arról is, hogy a polgári körök nem alakulnak párttá, s ilyen szándékot nem is tapasztalt. Orbán Viktor szerint a polgári, nemzeti összefogás a választópolgárok szintjén már létrejött.

Rámutatott: ha úgy tetszik, ott már pártegység van, s csak a pártok vezetésének szintjén nem jött ez még létre. A volt kormányfő szerint a csatlakozással egy új helyzet áll elő, amelyben már az európai színpadon kell helytállnia Magyarországnak. Erre pedig a jelenlegi pártok közül egy sem képes. Hozzátette: a Fidesz európai néppárttá alakításba már az elmúlt négy évben érdemes lett volna belevágni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.