Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Orvoskommandó ellenőrzi a betegeket

2004.01.06. 11:09
Januártól 280 fős orvoscsoport ellenőrzi a keresőképteleneket, a szabálysértőket szankcionálják. Az elmúlt évtizedben 73-ról 44 millióra csökkent a táppénzes napok száma, ám a táppénzkiadás csaknem háromszorosára, 81 milliárd forintra nőtt.
Elsősorban a táppénzcsalásokat kívánják kivédeni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrzést végző főorvosi hálózatának megerősítésével. A 280 fős szolgálat konziliáriusi tevékenységet is ellát majd. Móricz Ferenc, az OEP főosztályvezetője a napilapnak elmondta: a januártól hatályos rendelet nem csupán a táppénzen lévőket, hanem a náluk lényegesen több keresőképtelen ember vizsgálatát is szabályozza.

A beteg tanulók sem kapnak

Ez utóbbiak száma azért több, mert a betegség kezdetének 15. napjáig a páciens betegszabadságon van, csak a 16. naptól jár a táppénz. Vagy például a dolgozó nyugdíjasoknak nem kell fizetni a 4 százalékos egészségügyi járulékot, így a 15 napi betegszabadság után csupán a munkahelyi távollétüket igazolja az orvos. A beteg tanulók sem kapnak táppénzt, mivel nekik ösztöndíj jár. Ám mindenkinek kitölti a doktor a keresőképtelenséget igazoló dokumentumot.

A januártól változott jogszabály szerint a 30 napon túli keresőképtelen eseteket a megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) főorvosainak havonta ellenőrizni kell, a kezelőorvos jelenlétében akár a beteg lakásán is. Az OEP egyébként a jogi és szakmai szabályokat megszegő orvosokat figyelmezteti, ám a súlyos, vagy ismételt szabálysértőktől megvonhatja a keresőképtelenség elbírálásának a jogát.

Amennyiben a beteg nem tartja be az orvos utasításait, vagy a gyógyulását tudatosan hátráltatja, esetleg nem jelenti be a tartózkodási helyét, vagy a felülvéleményezés során nem járul hozzá a vizsgálathoz, kezdeményezhető a táppénzfolyósítás megszüntetése.

Magyarország a középmezőnyben

Móricz Ferenctől a Világgazdaság azt is megtudta, hogy a módosított rendelet a táppénzt folyósító szervezet számára előírja, hogy a kifizetés 240. napját követő 8 napon belül értesítse a háziorvost, hogy betegének még mennyi ideig jár a táppénz. Az előírás célja az, hogy a pácienst időben beutalhassa az Országos Orvosszakértői Intézetbe az esetleges munkaképesség-csökkenés megállapítása végett.

Az 1992-ben fizetett 29 milliárdról 2002-re közel 81 milliárd forintra nőtt a kifizetett táppénz összege, az egy táppénzes napra átlagosan jutó 396 forint pedig 1823 lett. Amíg 1992-ben 73 millió táppénzes napot tartottak nyilván, 2003-ban ez a szám 44,4 millióra csökkent. Egyébként Magyarország az OECD 2001-es jelentése szerint a középmezőnyben van az emberek táppénzes állományának arányát tekintve. Akkor Svédországban a lakosság 4,3, Dániában 1,6, hazánkban pedig 3,4 százaléka volt táppénzen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.