Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Százmilliós ötlet a koalíciós államtitkárságon: Örömkoncert

2003.08.08. 10:54
A Miniszterelnöki Hivatal Koordinációs Politikai Államtitkársága szervezi az Örömkoncert elnevezésű nagyszabású komolyzenei koncertet augusztus 19-ére. Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő szerint azért az államtitkárság a szervező, mert ők a koncert ötletgazdái. Az államtitkárság ugyanakkor csak koordinál, valójában a Hungarofest Kht. szervez, ők azonban nem közbeszerzéssel kapták a megbízásukat, és a nyílt eljárások helyett szabadkézi vételi eljárás keretében költik el a programra rendelkezésre álló százmilliós állami forrást, amihez ugyanennyit raknak hozzá a szponzorok.
Egyedi kormánydöntés alapján rendezheti meg a kancellária koalíciós egyeztetésért felelős államtitkársága a Medgyessy Péter miniszterelnök beszédével kezdődő augusztus 19-i Örömkoncertet, nyilatkozta az Indexnek Papp György, a koncertet szervező operatív bizottság vezetője, az államtitkárság munkatársa. Tájékoztatása szerint a kabinet április 18-i ülésén határozott arról, hogy megrendezi a programot, amelyet Papp szerint a kormány döntése nyomán a Hungarofest Rendezvényszervező Kht.-nak kell tető alá hoznia. Az eseménnyel hazánk közelgő EU-s csatlakozását kívánja a kabinet megünnepelni.

Költségek

A korábbi tájékoztatások szerint a kétszázmillió forintért megrendezendő monumentális koncerten több mint négyezer énekes és kétszázötven zenész lép színpadra. A program büdzséje kétszázmillió forint, amiből százat a költségvetés általános tartalékalapjából, százat szponzori támogatásokból fedeznek. A korábbi híradások szerint a színpadépítés, a színpad-, hang- és fénytechnika, az energiafelhasználás, a díszlet- és dekorációépítés, a kommunális feladatok finanszírozása, a biztonságtechnika, a pirotechnika alkalmazása 96 millió forintba kerül.

A szervezők huszonnyolcmillió forintot költenek reklámokra, magyar és angol nyelvű szórólapokra, műsorfüzetre, továbbá hatmillió forintot a koncert lebonyolításában résztvevők munkadíjára. Emellett harmincötmillió forintot fordítanak a koncerten közreműködő száz kórus, valamint a 233 tagból álló zenekar és a karnagy tiszteletdíjára, nyolcmillió forintot fizetnek jogdíjakért és a hangszerek szállításáért, huszonhétmillió forintba kerül a kórustagok elszállásolása, utaztatása, az összesen mintegy négyezer-háromszáz résztvevő háromnapos étkeztetése.

A szervező az ötletgazda

Szent István-nap négyszázmillióért
A kormány másnapi programjaira egyébként csaknem négyszázmillió forintot költenek, a Szent István-napi rendezvényeken azonban nem tart ünnepi beszédet a miniszterelnök. Gulyás Erika szerint az Örömkoncert előtt mondja el a kormányfő ünnepi beszédét, amit élőben közvetít a köztévé mindkét csatornája, illetve a Duna tv, az egész programot az M2 közvetíti, de 20-án megismétlik a koncertet a Medgyessy-beszéddel együtt. Miután a kormányfő augusztus 20-án nem tart ünnepi beszédet, a kabinet is elismeri, hogy az augusztus 19-ei rendezvény kapcsolódik a másnapi ünnepi programokhoz, az ünneppel kapcsolatos tájékoztatókban azonban csak a Szent István-napi események árát számolják bele, az örömkoncertes állami százmilliót nem.
Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő az Index kérdésére azzal indokolta, miért a koalíciós ügyekért felelős államtitkárság szervezi a rendezvényt, hogy a rendezvény ötlete Horn Gábor államtitkárságán merült fel, még tavaly ősszel. Gulyás szerint nem lett volna etikus elvenni a szervezés jogát épp az ötletgazdáktól, a helyettes kormányszóvivő ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy milyen eljárások alkalmazásával választják ki a közreműködő cégeket.

Nyílt közbeszerzés nélkül

Papp György, Horn államtitkárságának állandó munkatársa szerint szabadkézi vételi eljárást alkalmazva választ közreműködőket a Hungarofest, de hogy melyik cég mit csinál és mennyiért, azt Papp nem tudta megválaszolni arra hivatkozva, hogy több mint kétszáz alvállalkozó segíti a kivitelezést. Papp szerint a kormánydöntés a Hungarofestet jelölte ki szervezőnek, és az államtitkárság csupán koordinálja a feladatokat. Közbeszerzési szakértőnk ugyanakkor úgy véli, a közhasznú társaságot - függetlenül attól, hogy állami tulajdonban van-e - csak közbeszerzési eljárással lett volna szabad kiválasztani.

Hornéké az utolsó szó

Moldovai Viktor, a Hungarofest Kht. ügyvezetője érdeklődésünkre elismerte, hogy nem közbeszerzéssel választották ki őket. Mint elmondta, a feladatra a kancellária, illetve a kultusztárca közösen kérte fel őket, de nem a kormány döntésének hónapjában, hanem csak júliusban. Ily módon pedig már csak arra van ideje a kht.-nek, hogy szabadkézi vételi eljárás keretében válassza ki a közreműködőket. Az ügyvezető tájékoztatása szerint feladatonként három-öt cégtől kérnek ajánlatot, és egy szakértőkből álló zsűri dönt a nyertesekről, de a végső szó minden esetben Horn Gábor államtitkárságáé. Moldovai Viktor arra a felvetésünkre, hogy nem ellentétes-e a közbeszerzési törvény szellemével, ha feldarabolják a megbízásokat, úgy reagált, hogy ebben az esetben nincsen egységes feladat, amire egyben kifizethetnék az állami százmilliót, feladatonként versenyeztetnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.