Vilma
-7 °C
4 °C

Rendkívüli parlamenti ülést akar a Fidesz

2005.07.28. 12:18
Négypárti egyeztetést és a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgeti a Fidesz. Azt kifogásolják, hogy szerintük ősztől a természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kellene járulékot fizetniük a vállalkozóknak. Állítólag óriási a felháborodás és a csalódás.
A jövő hétre négypárti egyeztetést, augusztusra pedig rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a Fidesz annak érdekében, hogy az Országgyűlés vonja vissza azt a járulékemelésről szóló jogszabályt, amely szeptember 1-től terhelné a vállalkozókat, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tállai András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus elmondta, az újabb adóemelés azt jelentené, hogy ősztől a természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kellene járulékot fizetniük a vállalkozóknak. Ha a jogszabály hatályba lép, akkor 1000 forint után 887 forint járulékot kell fizetni, az eddigi 760 forint helyett.

Több százezer vállalkozót érinthet

Tállai András szerint ezzel a lépéssel éves szinten 8-9 milliárd forintot vesznek ki a munkáltatók zsebéből. Számításai szerint az emelés több százezer munkavállalót és több tízezer vállalkozót érinthet, főként azokat a nagyvállalatokat, amelyek kollektív szerződésben rögzített természetbeni juttatásokat adnak dolgozóiknak.

A képviselő aggályosnak tartotta azt is, hogy egy adófajta, a személyi jövedelemadó után kell majd járulékot fizetni. Ez sértheti azt az elvet, hogy egy dologra csak egy adót lehet kivetni, mondtas.

A jogszabályt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával fogadta el az országgyűlés kormánypárti többsége, például a borravaló a megadóztatásával együtt, ugyanakkor ezt a javaslatot már akkor nyújtotta be költségvetési bizottság, amikor lezárult a parlamenti vita.

"Álszentek"

A kormánypárti képviselők viselkedése álszent, hiszen miközben a kormány adócsökkentésről beszél, ők "sunyi, sumák módon terjesztették az Országgyűlés elé és szavazták meg" ezt a javaslatot, mondta Tállai.

Szerinte ebben a kérdésben az SZDSZ felelőssége is felvetődik, hiszen ők korábban kijelentették, hogy nem szavaznak meg újabb adóemelést. Az ellenzéki képviselő vállalkozói, munkáltatói szervezetek véleményét idézve azt mondta, óriási a felháborodás és a csalódás vállalkozói körökben.

Az MSZP hisztériakeltésről beszél

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese politikai hisztériakeltésnek nevezte a Fidesz kezdeményezését.

Szerinte az ellenzéki párt a politikai uborkaszezont kihasználva próbál politikai hisztériát kelteni másfél hónappal azután, hogy a parlament szavazott a módosításról. A szocialista politikus szerint ezzel a módosítással a kormányoldal egy adóelkerülő kiskaput zárt be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.