Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Palik a sivatagban tanult meg félni

2005.03.15. 17:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Közismert hazai személyek és a világpolitika nagyjainak is elhangzik egy-egy gondolata a szabadságról a pesti Duna-korzón felállított beszélő oszlopokon. Sokan értekeznek a szabadságról Kovácsy Tibor újságírótól kezdve Göncz Árpád egykori köztársasági elnökig, sőt megtudható az is, hogy Palik László számára mit jelent a szabadság. A ma is aktív politikusok emlékezetes beszédei viszont nem kerültek ki.

A rendszerváltás kori történelem egy-egy epizódja elevenedik fel a pesti Duna-korzón felállított beszélő oszlopokon. Bár az installáció 1848-as és 1956-os szimbólumokkal indul, az első beszélő oszlopnál Kovácsy Tibor újságírónak, a Magyar Narancs szerkesztőjének gondolatait hallgathatjuk meg, vagy olvashatjuk el.


Klikk a képre!
Feltűnik a sorban költőnő, aki párkapcsolatairól mesél, vagy épp énekesnő, aki az éneklésben találta meg a szabadságát. Az egyik oszlopnál Helmuth Kohl német kancellár szavait ismerhetjük meg 1989-ből, amikor hazánkat dicsérte a kelet-németek nyugatra engedése miatt.

Felhangzik II. János Pál magyarországi látogatásán magyarul elmondott szövegrészlete, de az idősebb George Bush '89-es budapesti beszédéből is van egy részlet. Hallható még Vaclav Havel egykori cseh államfő rendszerváltáskori drámai felhívása a világ közvéleményéhez a Csehszlovák demokratizálódási folyamatok támogatására.

Orbán, Krassó hallgatnak

A legmeglepőbb önvallomása kétségkívül Palik Lászlónak akad, aki úgy véli, hogy van, akinek a tenger jelenti a szabadságot, ő viszont fél tőle. Másoknak az erdő, számára viszont a sivatag ilyen hely, ahová ha megérkezik érzi, hogy hazatért. Mint megvallja a sivatagban tanult meg félni.

A különös kiállítás igen ötletes, de ha belefért Havel történelmi beszéde, a hazai nagy ívű szónoklatok is elfértek volna. Például Orbán Viktor Hősök terén 1989-ben elmondott beszéde, avagy Krassó György egyetlen, 1989. október 23-ai szónoklata. Persze az is egy koncepció, ha hazai politikusok egyáltalán nem szólalnak meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.