Miklós
-7 °C
2 °C

Otthonteremtés pluszt és áfacsökkentést hirdet Orbán

2006.02.05. 14:56
Orbán Viktor Otthonteremtés Plusz címmel programot hirdetett válaszul az Európai Unió áfacsökkentésre vonatkozó döntésére. Ennek értelmében a Fidesz elnöke azt javasolja, hogy a magánlakások felújításának és a szociális lakások építésének áfája a legalacsonyabbra, 5 százalékra csökkenjen.

A Fidesz elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján radikális áfacsökkentést javasolt a magánlakások felújítása, és a szociális lakások építése esetén. A Fidesz által Otthonteremtés Plusznak elnevetett program az Európai Unió legutóbbi, az áfa csökkentésére vonatkozó döntésére válaszul született. Orbán Viktor a Szabad Európa Központ nevű szervezettel közösen megállapította, hogy az Európai Unió áfa-ügyben hozott új szabályai a tagországok számára kedvező módosítások.

Erőteljes növekedési pálya

A lakások nem lesznek olcsóbbak
A GKI Gazdaságkutató Rt. legutóbbi, január végi közleménye szerint a 2006. januárjától hatályos áfa-csökkentés hatása nem érvényesül az ingatlanárakban. A kereslet-kínálat viszonyát, a piaci szereplők jövőbeli terveit mutató fővárosi ingatlanpiaci index 2005 utolsó negyedévében mínusz 21,4-es értéket mutatott. Ez az érték lényegében azonos az elmúlt egy évben mérttel. A megkérdezettek továbbra is a lakáspiac kilátásait ítélik meg legkedvezőtlenebbül, a legoptimistábban pedig az üzlethelyiségek piacáról nyilatkoztak.

Brüsszel jelenleg hat kategóriában engedélyezi az egyes tagországoknak, hogy a magasabb áfakulcsról a legalacsonyabbra soroljon egyes szolgáltatásokat. Ezek a kategóriák a magánlakások felújítása és javítása, a kisebb javítási szolgáltatások, a magánháztartásokban történő ablaktisztítás és takarítás, a szociális célú lakásépítés, a házigondozói szolgálat, és a fodrászat. "Mindenki tudja, hogy a magyar gazdaság bajban van, erre a mi válaszunk, hogy erőteljes növekedési pályára állítsuk az országot" - mondta a Fidesz elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Megítélése szerint az építési szektorban egyébként is jellemző volt az "áfaelkerülés", a most javasolt szabályozás "fehérítené" a gazdaságot. A Fidesz javaslata szerint "a két - húsz százalékban levő - szolgáltatást vigyük le 5 százalékra, ami 15 százalékpontos adócsökkentés" - mondta Orbán Viktor az Otthonteremtés Plusznak nevezett programjáról, amelyet a párt a legközelebbi parlamenti ülésnapon tervezet formájában nyújt be az országgyűlésnek.

Hasznos tevékenységek

A Fidesz elnöke szerint ezzel a programmal csökkenteni lehetne az otthonteremtés költségeit úgy, hogy mindez ne többletkiadást, hanem bevételt hozzon a költségvetésnek. Orbán annak a reményének adott hangot, hogy a koalíció pártpolitikai okokból nem gördít akadályt a törvény elfogadása elé. Elmondása szerint a javaslat célja pártérdekek felett áll, a kormánykoalíciónak tehát érdekében áll támogatni az indítványt.

Orbán utalt arra is, hogy Csehországban a luxuslakás-építéseket leszámítva minden lakásépítés társadalmilag hasznos tevékenységnek minősül. A Fidesz elnöke szolidaritási és emberbaráti okokkal magyarázta a javaslatukat, és azt kéri a kormánytól, hogy ezt a döntést március 31-ig terjessze az Európai Unió elé, és április elsejéig vezesse be.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.