Judit
3 °C
6 °C

Orbán: nagyobb önállóságot az önkormányzatoknak

2006.03.06. 19:47
Orbán Viktor szerint a városoknak a jövőben nagyobb önállóságot kell kapniuk. A Fidesz elnöke hétfőn Kaposváron, a párt Országépítő találkozójának újabb állomásán az önkormányzatok helyzetével, a városok szerepével foglalkozott.

"Szükséges, hogy a városok nagyobb önállóságot kapjanak, szabadabban dönthessenek, szabadabban gazdálkodhassanak, az állam ne tegyen a nyakukba olyan feladatokat, amelyekhez szükséges pénzeszközöket viszont nem bocsátja a rendelkezésükre" - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök Országépítő találkozójának kaposvári állomásán.

"Egy város akkor válhat sikeressé, lehet sikerváros, hogyha van saját gazdasága, van saját vagyona, képes saját munkahelyeket létrehozni, és van saját közlekedése" - sorolta sikeres városokra jellemző néhány legfontosabb jellemzőt Orbán Viktor, hozzátéve: egy igazi magyar vidéki nagyvárosnak körülbelül erre van szüksége.

A nagyobbik ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje rámutatott: az új Széchenyi tervben van mód arra, hogy az adott nagyvárosokban működő kisvállalkozásoknak munkahelyteremtő támogatásokat biztosítsanak, s arra is, hogy Európai Uniós forrásokból közlekedésfejlesztési támogatásokhoz lehessen jutni, részben a nagyvárosnak részben városkörnyéki kistelepülések a javára.

Orbán Viktor szerint mindemellett "igazi városközpontokra" is szükség van, ezért segíteni kell a főtérrel nem rendelkező városokat abban, hogy városközpontokat alakítsanak ki.

"Bármilyen furcsa, Magyarországon nagyon sok olyan településünk van, amelynek nincs igazi városközpontja" - mondta a politikus, hozzátéve: "márpedig a biztonságérzethez az kell, hogy az ember tudja, hogy ahol él, annak hol van a közepe, hol a központja". Az Európa kulturális fővárosa pályázatra elkészült programokkal kapcsolatosan azt mondta: "ezeket a munkákat, az energiákat nem szabad parlagon hagyni, ezeket a városfejlesztési terveket végre kell hajtani, és a következő kormány programjába be is kell ezeket foglalni".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.