Natália
-3 °C
8 °C

Orbán ingyen internettel segítené a siketeket

2006.03.13. 19:26
A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek ápolásának munkaviszonyként való elismerésére, valamint a gépjárműbeszerzési támogatás jelentős emelésére tett ígéretet Orbán Viktor.

A súlyosan értelmi fogyatékos és a halmozottan fogyatékos embereket otthon ápolók munkáját teljes- vagy részidős munkaviszonynak kell elismerni és díjazásukra tízmilliárd forintot kell fordítani a költségvetésből, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn, az Országépítő találkozások fórumsorozatának utolsó állomásán, amelyen a fogyatékos emberek helyzetével foglalkozott.

Hétmilliárddal támogatnák a vakok pályakezdését

A több mint százötven, főként fogyatékos ember előtt tartott budapesti fórumon elmondta: a Fidesz programjában szerepel a mozgássérültek gépjárműbeszerzési támogatásának jelentős emelése is, a lakások akadálymentesítési támogatásának 150 ezerről 500 ezer forintra növelése.

Emellett 7 milliárd forintos költségvetési forrásból a következő években támogatnák a vak fiatalok tanulását és pályakezdését, a siketek számára pedig térítésmentesen biztosítanának internet-hozzáférést, ígérte a politikus. Február elején az MDF javasolt ingyen SMS-ezési lehetőséget a siketek számára.

BKV helyett taxi

Orbán Viktor - akinek szavait jeltolmács segítségével is figyelemmel követhették rendezvény résztvevői - közölte azt is, a Fidesz programja szerint az akadálymentesítés felgyorsítására mintegy 4 milliárd forint normatív támogatást biztosítanának az önkormányzatok számára. Kiterjesztenék a méltányossági gyermekgondozási segélyt, a fogyatékossági támogatás mértékét megemelnék és a költségvetésben külön alapot hoznának létre ennek finanszírozására.

Orbán a fórumnak helyet adó Soroksári úti műterembe eredetileg egy kerekesszékes fiatal lány társágában tömegközlekedéssel érkezett volna, azonban már az Astoriánál fel kellett adniuk, mert az aluljáró miatt nem tudták megközelíteni a villamosmegállót, így taxiba kellett ülniük.

A pártelnök a fórumon mikrofonhoz szólította Szekeres Pált, az előző és a mostani kormányban is szerepet vállalt mozgássérült olimpikont, aki azt hangsúlyozta: fontos lenne kialakítani egy olyan közigazgatási egységet, akár a miniszterelnöki hivatalon belül vagy kormánymegbízotti poszt formájában, amely koordinálja a minisztériumok között megoszló feladatokat a fogyatékosügy területén.

Hegedűs Lajos, a Mozgássérültek Országos Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékosokkal szemben minden kormánynak és pártnak komoly tartozása van.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.