Piroska
-10 °C
1 °C

Orbán nem zárja ki a Fidesz-MIÉP koalíciót

2001.11.05. 09:36
Elvi síkon nem zárta ki a MIÉP-pel kötendő koalíció lehetőségét a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki előzőleg átvette a konzervatív politikusoknak szánt Strauss-díjat Münchenben. A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem lesz koalíció a radikális jobboldallal vagy az exkommunistákkal.
Az Európai Unió tudattalanul bár, de hajlamos egyszínű térségként rendeződni. Ezért a politikusoknak és a népeknek föl kell venniük programjukba a nemzeti gondolatot mint közös célt - hangoztatta a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban a magyar kormányfő.

Orbán Viktor, akit a bajor kitüntetés átvétele alkalmából interjúvolt meg a német liberális újság munkatársa, Michael Frank, visszautasította a tekintélyelvű kormányzás vádját. Mint mondta, Churchilltől de Gaulle-on át Straussig és Kohlig ezt vetették a szemére minden európai politikusnak, aki kemény kézzel kormányzott. "A baloldalnak bele kell törődnie, hogy a jobboldal elszánt, sikeres kormányfői mind demokraták" - húzta alá a miniszterelnök.

"Nekünk hisznek a fiatalok"

Arra a kérdésre, fél-e Magyarország az Európai Uniótól, kijelentette: a lakosság zöme új dimenzióként érzékeli a csatlakozást. "Az aggályok mindig akkor oszlanak el, amikor a jobboldal kormányoz, a nemzetre helyezi a hangsúlyt, támogatja a magyar nyelvet és kultúrát. Nekünk elhiszik a fiatalok, hogy valóban magyarokként fogunk belépni az EU-ba. Amikor viszont a baloldal van kormányon, akkor mindig erősödnek az aggodalmak attól, hogy identitásunk esetleg elveszhet."

Megoldás, csak a mérsékeltektől

A német újságíró közbevetésére, miszerint a félelmet éppen a kormányfő koalíciós partnerei és a szélsőjobboldal szítja, Orbán kijelentette: ezzel ő képes megbirkózni. "Sokszor elkövetik azt a hibát, hogy lesöprik az asztalról a radikális jobboldal érveit, amelyekben az aggályok megfogalmazódnak. Erre aztán a nemzeti gondolkodású emberek a szélsőségesekhez csapódnak. Utóbbiak érveire komoly választ kell adni, hogy egyértelművé váljon: megoldások nem a radikálisoktól, hanem csak a mérsékeltektől várhatók."

Arra a kérdésre, miért nem lép föl határozottabban Csurka István és pártja antiszemita kirohanásaival szemben, a miniszterelnök azt felelte: "a magyar politikai folklórhoz hozzátartozik, hogy a baloldal minden nem baloldalit antiszemitának nyilvánít." Tagadja tehát, hogy a jobboldal antiszemita téziseket képvisel? - hangzott a következő kérdés, amelyre Orbán nemmel felelt. "Nekünk azonban saját eszméinket kell képviselnünk. Tilos defenzívába vonulni. Elképzelhetetlen, hogy a francia államfő minden napját azzal kezdje, hogy elhatárolja magát Le Pen nézeteitől."

Orbán nem zárt ki semmit

A Süddeutsche Zeitung ezután arra volt kíváncsi, vajon Orbán kizárja-e a koalíciót a 2002-es választások után a szélsőjobbal, amely felkínálkozik erre a szerepre. A kormányfő közölte: "Semmit sem zártam ki és semmit sem fogok kizárni. Mindazonáltal a mérsékelt jobboldal - kereszténydemokraták, nemzeti konzervatívok és a Fidesz - 50 százaléknál több parlamenti mandátumot fog szerezni. Nem lesz koalíció a radikális jobboldallal vagy az exkommunistákkal. Magyarországon a jövőben is tiszteletben fogják tartani az emberi méltóságot, és senki nem fog születésénél fogva hátrányt szenvedni

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.