Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Orbán: A magyar gazdaság a válság szélén egyensúlyoz

2003.10.16. 23:19
A magyar gazdaság "a válság szélén egyensúlyoz" - hangoztatta Orbán Viktor csütörtök este egy demecseri önkormányzati választási gyűlésen. A településen a korábbi polgármester halála miatt vasárnap időközi választás lesz .
"A bajt nem az okozta, hogy az utóbbi másfél évben az MSZP-SZDSZ-kormány szétosztogatta a ráhagyott 320 milliárd forintot, hanem az, hogy abból egyetlen fillért sem fordított a gazdaság fejlesztésére" - mondta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke demecseri választási gyűlésén.

A volt miniszterelnök a költségvetésről egy hasonlattal élve kijelentette " Nem az a lényeg, hogyan tudjuk másképp elosztani a tortát, hanem hogyan kell nagyobb tortát sütni". Úgy vélte, hogy a Medgyessy-kabinet letért az ország építésének, a nemzetgazdaság folyamatos fejlesztésének útjáról. Orbán Viktor bírálta a kormányt azért is, mert - szerinte - nem segíti kellően a magyar vállalkozásokat és hagyja, hogy újra "elszabaduljanak az árak".

Orbán kritizálta a Postabank eladását is, kiemelve: a pénzintézetet 101 milliárd forintért értékesítették, miközben korábban 150 milliárd forintba került a konszolidációja.

"A fél kormány itt kampányolt"

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője Orbán Viktor szavait tolmácsolva jelezte: ennek a választásnak nagy jelentősége van, az eredmény üzenet lesz. A politikus szerint ez könnyen befolyásolhatja a költségvetést is, Orbán úgy fogalmazott: nyilván nem véletelen, hogy "a fél kormány itt kampányolt" a kormánypártok jelöltje mellett.

A volt miniszterelnök beszélt az EU-ról is jelezve, Brüsszelben nem találkozott olyan kormányfővel, aki hazánk gondjait akarta volna orvosolni, mindenki saját országának érdekeiért szállt síkra: "Ha mi nem állunk ki határozottan, hanem arra törekszünk, hogy megdicsérjenek bennünket, akkor nagy bajok lesznek".

Orbán a mezőgazdaságról úgy vélekedett, az EU-val kötött megállapodás értelmében, ha egy német vagy dán gazdának juttatott támogatást 100 egységnek vesszük, akkor a magyar gazda támogatása csupán 25 egység. Emlékeztetett, ezt a magyar kormány 30 egységnyivel kiegészítheti, erre azonban nincsen költségvetési fedezet.

Nem könnyű egy miniszterelnöknek

A legnagyobb derültséget a fórumon - Révész Máriusz tájékoztatása szerint - az a felvetés okozta, hogy mit szól ahhoz a volt kormányfő, hogy Medgyessy Péter az előzetes tervekkel ellentétben mégsem jelenik meg a településen. Orbán erre úgy reagált: "ezt azt jelentheti, hogy áll jól állunk". Majd megvédte a kormányfőt, mert tapasztalatból tudja nem könnyű egy miniszterelnök programját összeállítani, különösen olyan helyzetben, amikor az egészségügyiek tüntetnek, a mezőgazdaságból élők elégedetlenek, és a vakok is kritikáikat fogalmazzák meg,

A vasárnap esedékes választáson egyébként a Fidesz támogatásával indul az elhunyt polgármester felesége, Fáky Lászlóné, aki a nagyobbik ellenzéki párt tájékoztatása szerint a település 3833 választója közül több mint 1800 kopogtatócédulát gyűjtött össze és adott le.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!