Mária
-6 °C
-2 °C

Orbán nem ér rá Medgyessyvel foglalkozni

2001.11.28. 09:29
Orbán Viktor álláspontja szerint miniszterelnökként az emberek élete szempontjából fontos kérdésekkel kell foglalkoznia, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ügyeit viszont nem tartja annak. A kormányfő kijelentette, nem enged azoknak a román követelésnek, mely a státustörvény radikális módosítását kérte a magyar kormánytól.
Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök hibázna, ha a polgárok élete szempontjából fontos kérdések helyett Medgyessy Péter személyes ügyeivel, szerződésekkel, gyanúkkal foglalkozna, és emésztené azt az erőt, amelyet más jobb, emelkedettebb célok érdekében kell mozgósítania. Mint ismeretes a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a kormányfőt és köreit sejti a személyét ért támadások mögött.

Orbán: A kedvezménytörvényt nem kell módosítani

Adrian Nastase kormányfő nemrégiben Bukarestben olyan levelet nyújtott át Orbán Viktornak, melyben a státustörvény radikális módosítását, a jogszabály európai uniós harmonizációját követelte. Orbán Viktor kijelentette, a román kormányfőnek higgadt, nyugodt, határozott válaszlevelet küldött, amely esélyt ad arra, hogy a román fél megfontolhassa a magyar javaslatokat, és valamilyen egyezség szülessen az ügyben.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a törvény szellemiségével szemben felhozott román kifogásokat illetően elvi természetű álláspontot fejtett ki, amely az európai civilizációs hagyományokat tudja maga mögött érvként felsorakoztatni. A kormányfő közölte: a román miniszterelnökhöz intézett levél lényege az, hogy a kedvezménytörvényt nem kell módosítani, a részletes tartalmát kijelölő végrehajtási rendeletekről viszont szívesen tárgyal a magyar fél, és minél több kérdésben törekszik egyetértésre jutni.

"Az ellenzékiek egyenrangú politikai felek"

Orbán Viktor idősebb George Bush, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke keddi kitüntetése kapcsán kifejtette: a múlt lezárásához hozzátartozik az is, hogy köszönetet mondjanak mindenkinek, aki hozzásegítette Magyarországot ahhoz, hogy maga mögött hagyja a szocializmust. A miniszterelnök szavai szerint 1998-ban azért javasolta az államfőnek Helmut Kohl volt német kancellár és George Bush kitüntetését, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország egyetlen csepp vér kiontása nélkül lépett át a diktatúrából a demokrácia felépítésének lehetőségébe.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy George Bush amerikai elnökként 1989-es magyarországi látogatása során fogadta az akkori ellenzéki szervezetek vezetőit, és ezzel megüzente Magyarország akkori kommunista pártjának, szocialista urainak, a nyugati világnak és a Szovjetuniónak: az ellenzékiek éppen olyan egyenrangú politikai felek, mint az éppen hatalmon lévők.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.