Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Erősen védik Orbánt

2006.10.05. 11:02
Két páncélozott BMW szállítja az utóbbi napokban megerősített védelem alatt álló Orbán Viktort és kíséretét. A Fidesz elnökének biztonsági főnöke szerint megbízható információt kaptak a politikus ellen készülő merényletről.

A választás éjszkáján az Új Magyarországért Egyesület a Kossuth térre várta Orbán Viktort. A Fidesz-elnök nem ment, amit Melocco Miklós azzal magyarázott az összegyűlteknek, hogy merénylettel fenyegették meg.

Orbán Viktor testőrök között
Orbán Viktor testőrök között vasárnap a Polgárok Házánál

Nem hivatalos, de pontos információk

Hajdú János, az Orbánt védő testőrök vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy az elmúlt héten döntött a pártelnök védelmének megerősítése mellett, miután "nem hivatalos forrásból", de "megalapozott" és "pontos" információkat kaptak egy, a pártelnök ellen készülő akcióról. Az információkat a biztonsági emberek értékelték és ellenőrizték. A fenyegetés miatt a pártelnököt az utóbbi időben még a képviselői irodaházban zajló elnökségi ülések idején is három bodyguard őrzi, az elmúlt napokban pedig a látványos elemként, két golyóálló luxusautóval is kiegészítették Orbán személyi védelmét.

Péntek miatt a rendőrséggel is tárgyalnak

A biztonsági főnök elmondta, hogy vasárnap a Kossuth tériek a pártvezetéstől kapott információt hozták nyilvánosságra. A Parlament előtt felállított színpadon ugyanis nem tudták volna garantálni Orbán biztonságát, ezért döntöttek a távolmaradás mellett. Az emelt színtű védelem ellenére egyelőre nem fordultak segítségért sem a rendőrséghez, sem az NBH-hoz, sem a Köztársasági Őrezredhez, de a pénteki nagygyűlés miatt várhatóan szükséges lesz a megbeszélés a területet biztosító rendőrséggel - közölte Hajdú. A biztonsági főnök állítása szerint a német rendszámú páncélozott BMW 7-es limuzint és az X5-ös terepjárót egy külföldi magánszemély adományaként kapta a párt.

Választás előtt gyakori

Orbán védelmét egyébként az áprilisi választások előtti hetekben is megerősítették. Akkor Lévai Anikó, Orbán felesége kapott kézzel írott levelet, amelyben a családot is brutálisan megfenyegették. Hajdú akkor azt mondta, hogy Orbán sokszor kap "furcsa" leveleket, de a spirálfüzetből kitépett lapra írt fenyegetés az első, amit komolyan kell venni. Egy hónappal korábban még Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét rendelték el. A Köztársasági Őrezred akkor egy "komolynak minősíthető" biztonsági kockázatot jelentő telefonhívás miatt terjesztette ki a védelmet.


Fotó: Huszti István

Önmerénylet fenyegetés

Fidesz az önkormányzati választás előtt váratlanul Gyurcsány Ferencet is merénylettervekkel hozta összefüggésbe. A párt arra szólította fela kormányfőt, hogy ne próbálkozzon önmerénylettel tematizálni a kampány utolsó napjait. Szeptember 23-án Áder János egy sajtótájékoztatón azt üzente a miniszterelnöknek, "ha eszébe is jut, hogy önmaga ellen szervezett merénylettel kerüljön ki szorult helyzetéből, azt ne tegye".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!