Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Kitakarították a Paksi Atomerőművet

2003.05.04. 19:10
Befejeződött a nagytakarítás a Paksi Atomerőmű 1. és leállított 2. blokkjának közös reaktorcsarnokában - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel vasárnap. Kováts kijelentette: Pakson nem volt semminemű katasztrófa.
Kováts Balázs utalt rá, hogy a részvénytársaságnál a nagytakarítást egy héttel ezelőtt rendelték el, hogy megtisztítsák a reaktorcsarnokot a karbantartás és a 2. blokk tisztítómedencéjénél történt súlyos üzemzavar során a felületekre rakódott radioaktív szennyeződésektől. Kováts Balázs beszámolt arról, hogy szakértői csoportok elemzik a sérült fűtőanyag-kötegeket tartalmazó mosótartály leválasztását, valamint a sértetlen 2. blokktól való teljes elszigetelését.

Nem volt katasztrófa

A tájékoztató központ vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzetközi sajtóban az elmúlt időszakban megalapozatlan hírek és vádak jelentek meg a Paksi Atomerőműnél történt üzemzavarral kapcsolatban. Szavai szerint a történteket több helyütt az utóbbi évek legsúlyosabb eseményeként állították be, párhuzamot vonva súlyos katasztrófákkal. - Pakson nem volt semminemű katasztrófa, sem maghasadáson alapuló láncreakció, ennek lehetőségét már a tervezési szakaszban két, független biztonsági elemzés is kizárta - szögezte le. Az üzemzavart követően két magyar kutatóintézet számításai megerősítették: ilyen helyzet nem állt és nem áll fenn. A tisztítótartály biztonságosan ellenőrzött, a fűtőelemek megfelelően hűtött állapotban vannak a vízmedence alján.

Kováts Balázs megjegyezte, hogy a világban a nukleáris eseményskála (INES) 1991-es bevezetését követően összesen huszonkét 3. fokozatú súlyos üzemzavar és Japánban egy 4. fokozatú baleset történt. - A Paksi Atomerőmű a leghatározottabban visszautasítja a minden alapot nélkülöző, valótlan állítások közlését, amelyek a hazai és a nemzetközi közvéleményt szándékosan félrevezetik - hangsúlyozta.

A paksi üzemzavar kronológiája, az ezt követő események, közlemények, továbbá az összefoglaló tájékoztató magyar és angol nyelven is olvasható az erőmű honlapján.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.