Auguszta
5 °C
22 °C

Paks: Kétkedő többség

2003.06.10. 07:17
A magyar lakosság kétharmada nem záratná be a paksi atomerőművet. A lakosság nagyobbik része ugyanakkor veszélyesnek tartja az erőművet. Az atomerőmű kérdésében nem számít a pártpreferencia, az ellenzéki szavazók csak a kormányzati kommunikációt tartják hiteltelennek.
A magyar lakosság közel fele kételkedik Paks biztonságában - írja a Népszabadság. A Medián közvélemény-kutató felmérésében a megkérdezettek 46 százaléka vélekedett úgy, hogy az atomerőmű nem felel meg a környezetvédelmi szempontoknak. Közel ugyanekkora, 43 százalék azoknak az aránya, akik úgy gondolják, az atomerőmű nem szennyezi a környezetet.

Módszertan
A felmérést május 16-20 között 1200 felnőtt magyar állampolgár személyes megkérdezésével végezte a Medián. A minta pontatlanságait a KSH adatain alapuló súlyozással korrigálták, így az pontosan reprezentálja a magyar lakosság összetételét.
A megkérdezettek többsége nem záratná be Paksot. A válaszadók 22 százaléka gondolta úgy, hogy az erőművet be kellene zárni. Ha azonban az erőmű bezárása villanyár-emelkedéssel járna, arányuk már alig tíz százalék - derült ki a Medián kutatásából.

A bezárást támogatók aránya azok körében a legmagasabb, akik nem tudják megítélni, hogy mekkora százalékát termeli meg az erőmű a magyar áramhasználatnak.

Az erőművel kapcsolatos vélemények nagyjából azonos arányban oszlanak meg minden társadalmi csoportban, párthovatartozástól függetlenül. A pártpreferencia elsősorban a kormányzati kommunikációval szembeni bizalomban mutatkozik meg, az ellenzéki szavazók körében az átlagnál kevesebben hisznek az erőművel kapcsolatos híradásoknak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.