Natália
-3 °C
8 °C

Visszaadták a külföldi greenpeace-esek útleveleit

2003.06.17. 12:36
Elhagyhatja Magyarországot az a három osztrák, egy német és egy svájci Greenpeace-aktivista, akiket múlt csütörtökön vettek őrizetbe - jelentették be a mozgalom keddi sajtótájékoztatóján. Az aktivisták fejenként ötvenezer forint biztosítékot tettek le, amit visszakapnak, ha a jogerős ítélet felmentéssel zárul. Ezzel párhuzamosan kilenc meghurcolt külföldi aktivista bepereli a magyar államot és a rendőrséget hatósági túlkapás miatt. A paksi rendőrkapitány szerint minden szempontból szakszerűen és jogszerűen jártak el kollégái.
Visszakapta útlevelét kedden az az öt külföldi Greenpeace-aktivista, akiket a Paksi Atomerőműnél múlt csütörtökön tartott demonstráció után garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt ítélt el nem jogerősen a Paksi Városi Bíróság - mondta el a Tolna Megyei Bíróság elnöke az MTI-nek.

Távollétükben is lefolytatható

Soós Miklós közölte: a három osztrák, egy német és egy svájci aktivista azért, hogy visszakaphassa útlevelét, fejenként ötvenezer forint biztosítékot tett le. A vádlottak jogi képviselője ugyanis kérelemmel fordult a bírósághoz, hogy kiegészítő végzésben tegye lehetővé az öt külföldinek: biztosíték befizetése mellett kaphassák vissza útlevelüket. A bíróság a kérelmet kedden elfogadta. A külföldiek így a bíróságon kaphatták vissza úti okmányaikat, miután azok a nyomozó hatóságtól időközben oda kerültek.

Soós Miklós elmondta: a másodfokú büntetőper már a külföldi vádlottak távollétében is lefolytatható, amennyiben pedig a megyei bíróság felmentő rendelkezést hoz, a befizetett biztosítékot is visszakapják az aktivisták. Hozzátette: a rendzavarás miatt szabálysértési eljárásban felelősségre vont 10 külföldi már hétfőn visszakapta útlevelét, mert azt az eljárást a bíróság megszüntette.

Gyorsított eljárásban

A Greenpeace-aktivisták az atomerőmű élettartam-hosszabbítása ellen tiltakoztak június 12-én. A rendőrség felszólítása ellenére megpróbáltak átmászni az atomerőmű kerítésén, és elszakították a biztonsági érzékelő vezetékét, amellyel 150 ezer forintos kárt okoztak. A büntetőperben első fokon, nem jogerősen elítélt öt külföldi és egy magyar az atomerőmű kapujához láncolta magát. A hat vádlottat a Paksi Városi Bíróság gyorsított eljárásban június 13-án egy év próbára bocsátotta, a külföldieket pedig mellékbüntetésként egy évre ki is utasította Magyarország területéről.

Tompos Judith, az aktivisták védője szerint nevetséges vádakkal citálták a Greenpeace-seket a bíróság elé. Az őrizetbe vett aktivisták ugyanis a kerítésen akartak átmászni egy létra segítségével, s miközben a rendőrök próbálták őket visszarángatni, így keletkezett a százötvenezer forintra taksált kár: ezt csoportosan elkövetett garázdaságként definiálta a vád.

A Greenapeace nem erőszakszervezet

Veszélyes paksi kirándulás
A rendőrségi tájékoztatón kiderült, hogy a paksi rendőrök már két nappal az akció előtt tudtak az aktivisták terveiről. Birtokukba jutott ugyanis egy greenpeace-listás email. A toborzó felhívás szó szerint:

"Sziasztok!

Pakssal kapcsolatban tervezünk egy pár napos 'kirándulást' a jövő hétre. Több féle szempontból is szükségünk lenne minél több segítő emberre."

- Egyrészt kellenének olyan aktivisták, akik segítenének az előkészítő munkálatokban, úgymint festés, varrás, stb_
- Másrészt TAPASZTALT aktivisták jelentkezését is várjuk, ugyanis a tervezett dolog kissé veszélyes is lehet.
- Harmadrészt pedig szükségünk lenne 1-2 magyar rendszámú személygépkocsira is, amikkel 'városnézést' szeretnénk csinálni. Természetesen a benzinköltséget mi állnánk.

Sziasztok!"

A Greenpeace közép európai koordinátora, Wolfgang Pekny többször is hangsúlyozta, hogy a Greeanpeace tagjai elhatárolódnak mindenfajta erőszakosságtól. Felidézte, hogy az elmúlt néhány hónapban többször is szerveztek "földmentő-akciókat", de a magyar rendőrséghez hasonló brutalitással sehol sem találkoztak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kilenc külföldi aktivista bepereli a magyar államot és a rendőrséget túlkapás és egyéb jogsértések miatt.

Csáki Roland kampánykoordinátor felhívta a figyelmet, hogy Kovács László külügyminiszter osztrák kolllégájának kérdésére adott válaszában nem mondott igazat, állításával ellentétben ugyanis a rendőrség kényszerítő eszközöket is használt. "A bilincs és a gumibot használata a törvény szerint az".

A rendőrség szerint jogszerűen jártak el

A rendőrség minden szempontból szakszerűen, jogszerűen járt el, és arányos módon élt a kényszerítő eszközökkel - mondta a Greenpeace-aktivistákkal kapcsolatos rendőri intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót Köllő Imre, a paksi rendőrkapitányság vezetője. "Előre be nem jelentett, jogszerűtlen akció volt, mely során a rendőrség háromszor szólította fel távozásra a tüntetőket, és csak ezután oszlatta fel a demonstrációt." Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az aktivisták "a jogtalanság talajára építve" szervezték és végezték az akciót.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!