Mária
-6 °C
-2 °C

Megint pert vesztettek az atomtitkok megismerésérét küzdő civilek

2005.11.04. 16:21
Első fokon pert vesztettek azok a civil szervezetek, amelyek a paksi atomerőműben tervezett kármentesítés részleteire lennének kíváncsiak. A zöldek egy hasonló pert már elveszettek korábban első fokon, abban az ügyben az ítélőtábla végül hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet. A civilek most is fellebbeznek.

Továbbra sem ismerhetik meg a paksi atomerőműben tervezett kármentesítés részleteit a környezetvédők - így döntött a Fővárosi Bíróság pénteki határozatában, amelyet az Energia Klub és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) között zajló polgári perben hozott.

Az Energia Klub azért fordult a bírósághoz, mert az OAH korábban megtagadta a betekintést abba az engedélyezési dokumentációba, amelyet a Paksi Atomerőmű Rt. nyújtott be a 2003. évi üzemzavar felszámolásával kapcsolatban.

Nemzetbiztonsági érdek

Kisbán Tamás bíró a döntés indoklásakor elmondta, hogy a nukleáris ügyekben a nemzetbiztonsági érdek gátja lehet a közérdeknek, így a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát is vissza lehet utasítani. A bíró szerint a zöldek ezen kívül túl általánosan fogalmaztak a kért adatok körét illetően. Meg kell mondani határozottan, hogy melyik adatot ismernék meg - jelezte a bíró, utalva arra, hogy az üzleti érdekeket sértő adatok nem hozhatók nyilvánosságra.

A bíró idézte a zöld szervezetek által is hivatkozott Aarhusi egyezményt, amely a környezeti jellegű információk nyilvánosságát írja elő. A bíró szerint a nemzetközi egyezmény azt tartalmazza, hogy az adatok nyilvánosságának kérelmezésekor konkrét, kellő szakmaiságú beadványra van szükség. Ezen kívül az Aarhusi egyezmény kimondja azt is, hogy kereskedelmi, ipari információk bizalmasságának a megsértése esetén vissza lehet utasítani a kérelmet.

Bertha Kálmán, a perben beavatkozó státuszú Paksi Atomerőmű Rt. (PA) vezető jogtanácsosa a tárgyaláson azzal érvelt, hogy az engedélykérelemi dokumentáció szerzői jogvédelem alatt álló matematikai modelleket és egyéb know-how-nak minősülő számításokat tartalmaz. A dokumentációt elkészítő több cég épp ezért üzleti érdekre hivatkozva a PA-n keresztül kérte az OAH-t, hogy adataikat bizalmasan kezelje.

Több szempontból is aggályos

"Némi hasonlóságot mutat a mostani ítélet a másik ügyben korábban hozott szintén elutasító elsőfokú ítélettel" - mondta Schiffer András az Indexnek, utalva ara, hogy az erőmű 2-es blokkjának újraindításával kapcsolatos adatok megismerése érdekében szintén folyik egy per, amit elsőfokon elvesztettek ugyan a civilek, de a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte azt az ítéletet és új eljárásra visszaadta az ügyet a Fővárosi Bíróságnak. A másodfokú tárgyaláson ráadásul a bíróság kimondta, hogy a paksi kettes blokk újraindítására irányuló engedélykérelem mellékletei közérdekű adatnak számítanak, hangsúlyozta Schiffer.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője, aki a pert indító civil szervezeteket képviseli az ügyben, több szempontból is aggályosnak tartja a most hozott elutasító ítélet okfejtését. A bíróság szerint a felperes szervezetek nem jelölték meg pontosan, hogy milyen adatokat szeretnének megismerni, Schiffer szerint azonban pontosan fogalmaztak a keresetlevélben: a kármentesítéssel kapcsolatos engedélykérelmet és annak mellékleteit kívánták megismerni. "Ezzel eleget tettünk a polgári törvénykönyvben előírtaknak" - mondta Schiffer, hozzátéve, hogy ha az adatkérés további cizellálását kéri a jogalkalmazó, akkor az azért aggályos, mert az adatkérő polgár nyilván azért kér betekintést az adatokba, mert nem tudja mit nem tud. Ráadásul "a júniusban módosított adatvédelmi törvény teljesen világosan fogalmaz: egész dokumentációk is beletartozhatnak a nyilvánosságra hozandó adatok körébe", fogalmazott Schiffer.

Nincs összhang

Schiffer szerint az is aggályos, hogy a nincs összhangban a mostani ítélet az ítélőtábla szeptemberi határozatával. Ennek oka vélhetően az, hogy kevés ilyen jellegű per folyik a magyar bíróságokon. Ez persze megváltozhat, ha elárasztják a civilek hasonló kereseteikkel a bíróságokat, tette hozzá Schiffer.

Mint azt korábban többször is hangoztatták, az információkra a zöldeknek azért van szükségük, hogy gazdasági adatokkal alátámasztott érdemi vitát lehessen folytatni az atomenergia kockázatairól és az alternatív lehetőségek esélyeiről. A civilek szerint a lakosság nagy része is kíváncsi lenne a tervezett kármentesítés kockázataira, amelyet pusztán üzleti érdekekre hivatkozva szerinte nem lehet megtagadni. A pereskedő szervezetek természetesen fellebeznek az elutasító ítélet ellen, így ez az ügy is másodfokon folytatódik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!