Emőke
8 °C
19 °C

Nincs pánik Pakson

A paksiak az atomerőmű vezetőinek családtagjait figyelték a baleset utáni napokban, és nem estek pánikba, mert senki nem menekítette el gyermekeit. A helyieket tovább nyugtatta, hogy egy független osztrák környezetvédő szervezet is megerősítette a hivatalos magyar közleményeket: méréseik eredménye az átlagos természetes sugárzásnak megfelelő értékeket mutatott.
Nincs pánik Pakson azt követően, hogy csütörtökön kiderült: a vártnál nagyobb mértékben sérültek a paksi atomerőmű II-es blokkjának fűtőanyag-tisztító berendezésében elhelyezett fűtőelemek. Ezért a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a 2-es fokozatba sorolt üzemzavart egy héttel később 3-as fokozatúra módosították.

Mindenféle pletykák keringenek

Erről nem igazán lehet nyilatkozni - mondta az Indexnek egy helyi autószerelő, aki azt azért elárulta: "mindenféle pletykák keringenek" a városban, de ezeket nem tartja hitelesnek. "Nagyon komoly dologról van szó, tudomásom szerint az atomerőmű átadása óta nem volt ilyen súlyos baleset, de azt nem gondolom, hogy bárkinek is baja eshet" - vélekedett az autószerelő, aki hisz abban, hogy a paksi valóban a világ egyik legbiztonságosabb atomerőműve, és az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás esetén a "szakemberek azonnal hermetikusan lezárnák a 2-es blokkot".

A szkeptikusok azt gondolják, hogy átállították a mérőműszereket, így csak nagyon kevesen tudhatják azt, hogy mekkora is valójában a radioaktív szennyezés - mondta kérdésünkre egy paksi étterem vezetője.

Rögtön becsuktam az ablakot

A helyiek többsége ezt indokolatlan pánikkeltésnek tartja. Különösen péntek hajnal óta, amikor nyilvánosságra került a Global 2000 független osztrák környezetvédő szervezet helyszíni méréseinek eredménye: "Nem találtunk akut veszélyes sugárzást" - nyilatkozta a Global 2000 szakértője a távirati iroda bécsi tudósítójának. A 90-130 nanosievert megfelel az átlagos természetes sugárzásnak. Hasonló adatokat mérnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének munkatársai is.

"Amikor meghallottam a rádióban, hogy hármas fokozatúra sorolták a balesetet, nagyon megijedtem. Rögtön becsuktam az ablakokat és az ajtókat, ahogy régen mondták nekünk" - nyilatkozta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő paksi nyugdíjas asszony. Úgy véli, hogy Ausztriának szívügye a paksi biztonság, mert közel van a határ.

Az ellenzék is nyugodt volt

A város vezetőinek hozzáállását az ellenzéki városi képviselő, Mezősi Árpád György (MSZP) is megfelelőnek tartja. "Nyugodtak voltunk, mert láttuk, hogy az erőmű vezetőinek családtagjai a városban maradtak, nagy baj nem lehet" - nyilatkozta a szocialista városatya, aki nem dolgozik ugyan az erőműben, mégsem kívánja annak bezárását. "Nagy csőd volna az kérem" - mondja, utalva arra, hogy a város és környékén élők közül több ezer embernek nyújt biztos megélhetést az atomerőmű.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.