Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Több millióra bírságolhatja az ORTT a Pannon Rádiót

2001.11.15. 16:56
Újból elmarasztalhatja és megbírságolhatja a Pannon Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület. A grémium valószínűleg jövő héten tárgyalja irodájának elemzését, amelyben többek között az áll: a Pannon Rádió kizárólagosan egy szélsőséges ideológia közvetítése mellett kötelezte el magát, egyszerű, sematikus világképet kínál, a követett eszmék közös nevezője az antiszemitizmus. Az elemzés felveti a műsorszolgáltató büntetőjogi felelősségét is.
Az Országos Rádió és Televízió Testület irodájának elemzése elmarasztalja a Pannon Rádiót. Az előterjesztés a maximális 2,3 milliós kötbér kirovását javasolja - tudta meg a Magyar Hírlap. A vizsgálati szövegben többek között az szerepel: a Pannon Rádió által követett gondolati kör a liberalizmus-, globalizáció- és multiellenesség, cigánygyűlölet, antiszemitizmus, homo- és xenofóbia, amely mögött a szélsőjobboldal nacionalizmus és összeesküvés-elmélete húzódik meg.

Hét napon át vizsgálták a Pannon Rádiót

A lap úgy tudja, hogy az ORTT áprilisban és júliusban, összesen hét napon át vizsgálta az adót, hogy betartja-e a sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi követelményeit. Az ORTT irodájának összefoglalója szerint ezt nem tették meg, szinte kizárólagosan egy párt, a MIÉP nézeteit terjesztették. Ráadásul a médiatörvényt, az alkotmányt, valamint a polgári és politikai jogok egyezségokmányát egyaránt sérti.

A Magyar Hírlap szerint a vizsgált időszakban a Pannon témaválasztásában 11 esettel a zsidóság és Izrael állt az élen, nyolcszor érdekesnek talált globalizáció és külföldi tőke után a határon túli magyarok és Trianon, valamint a média, a parlament és a földkérdés következett.

Az adó büntetőjogi felelősségét is fölvetik

Kirívóan megalázó és durva jelzővel illették a műsorban felolvasott egyik jegyzetet, amely a roma kisebbség totális megsemmisítését tárja a hallgatók elé. Az elemzés szerint ez túlmutat a médiatörvény keretein, és felveti a műsorszolgáltató büntetőjogi felelősségét. Az ORTT sajtóosztályáról az Index megtudta, hogy a jelentést a testületnek még el kell fogadnia. A grémium azonban valószínűleg a jövő héten ül össze. A Pannon Rádió vezetője, Gidófalvy Attila pedig nem válaszolt az Index megkeresésére az elmarasztaló elemzéssel kapcsolatban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.