Szén-dioxidot tesz térképre a NASA

2009.02.22. 22:25 Módosítva: 2009.02.23. 07:54

Évente csaknem 30 milliárd tonna, fosszilis tüzelőanyag elégésből származó szén-dioxid kerül a levegőbe, ennek egy részét megtisztítják az erdők és az óceánok, egy része a levegőben marad, a fennmaradó szén-dioxid sorsa azonban nem egyértelmű. A kutatások legfőbb problémája a kibocsátók és a nyelők beazonosítása, illetve ezek arányának meghatározása.

296151main 2-516

A NASA kedden bocsátja fel Kaliforniából a világ első olyan műholdját (Orbiting Carbon Observatory), aminek az lesz a feladata, hogy feltérképezze, hol és mennyi szén-dioxid termelődik, és utána mi történik vele, írja a Guardian.

A NASA korábban már foglalkozott hasonló kutatásokkal, de akkor csak a Föld fölött 5-től 10 kilométerig terjedő sávban végeztek méréseket. Ezzel szemben most a Föld felszínétől egészen a világűrig vizsgálják a szén-dioxidot. A műhold 16 naponként 8 millió mérést végez majd, a tervek szerint legalább két évig gyűjti az adatokat.

A szén-dioxid útjának pontos megismerése abban segíti majd a kutatókat, hogy megértsék, az üvegházhatású gázoknak milyen hatásuk van az éghajlatra. A pontos adatokkal modellezhetőek lesznek például azok a folyamatok, amelyek a legnagyobb széndioxid-elnyelőkben, az óceánokban és az erdőkben zajlanak.

A tudósok mellett a kormányok és a politikai döntéshozók is fel tudják használni a méréseket a klímavédelmi stratégiák kialakításakor, így például a kibocsátás-csökkentés mértékének meghatározásakor.

„Rendkívül fontos megérteni a folyamatot, hogy mi történik az atmoszférába jutott szén-dioxiddal, mert így kiszámítható lesz, milyen gyorsan növekszik a mennyisége, és ez hogyan hat a klímaváltozásra" - mondta David Crisp, a NASA vezető kutatója.