A tatabányai polgármester emberkísérlettel vádolja a Vértesi Erőművet

2009.03.05. 18:19 Módosítva: 2009.03.05. 18:24

Hatóságilag engedélyezett emberkísérletnek nevezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletét. Azt állította, hogy a határérték három-négyszeresének megfelelő rákkeltő dioxin került a levegőbe, számolt be az MTI.

A Vértesi Erőmű korábban engedélyt kapott, hogy kísérleteket végezzen veszélyes és nem veszélyes hulladékok szénnel együtt elégetésével, ezzel a módszerrel csökkenthető lehet az eltüzelt szén mennyisége. Az erőműnek 2006-ban engedélyezték 20 ezer tonna hulladék hozzákeverését a barnaszénhez, a kvótából eddig 2 800 tonnát használtak fel.

Bencsik János elmondta, a kísérlet idején jelentős mértékben megnövekedett a nehézfémek, higany, ólom, berillium mennyisége a levegőben. A rákkeltő hatásukról ismert dioxinok és furánok mennyisége köbméterenként három-négyszeres mértékben is túllépte a hulladékégetésre vonatkozó hazai előírásokban előírt határértékeket.

A polgármester szerint a füstgáztisztítás nem hatékony, a technológia alkalmatlan a dioxinok és a nehézfémek megkötésére, így a tevékenység komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Szuhi Attila, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa kérdésünkre korábban azt mondta, hogy egy 100 tonna éves kapacitású hulladékégető kéményéből óránként 70 köbméter füstgáz távozik, amit ugyan tisztítanak, de ez mégsem elég hatékony. Több száz vegyület kerül ilyenkor a levegőbe, a mérések azonban csak ennek töredékét fedik le, összesen hét szennyező anyagot ellenőriznek rendszeresen. Bár ezeknek a mennyisége nem jelentős, de például dioxinból minimális mennyiség is mérgező, illetve számos olyan anyag van, melyek élettani hatásairól még nem tudunk sokat, magyarázta.

Példaként említette a Francia Közegészségügyi Intézet felmérését, ami 16 hulladékégető környékén vizsgálta a daganatos megbetegedések gyakoriságát. Kiderült, hogy ezeken a területeken lényegesebben több a rákos betegek száma. Hasonló eredményre jutott a Brit Környezet-egészségügyi Orvosok Társasága, ők szintén daganatos megbetegedésekre és születési rendellenességekre találtak bizonyítékokat.

A környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta: "a sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a hivatalos laboratóriumi vizsgálati eredmények szerint az előírt határértékeknél nagyobb szennyezőanyag kibocsátás a levegőbe nem történt".

Hajdu Klára hozzátette, a dioxin határérték köbméterenként egytized nanogramm. Csak szén égetésénél szabadult fel a több dioxin, két század nanogramm. Amikor gumihulladékot vagy műanyag- és papírhulladékot kevertek a szénhez, akkor egy század nanogramm dioxin volt egy köbméter levegőben.

Bencsik János elhibázott döntésnek tartja a hulladék együtt égetésének meghonosítását a Vértesi Erőműben. Úgy vélte, hogy a biomassza felhasználásának szükségességét a lakosság megérti, mert a bánya-erőmű integráció középtávú működését segíti elő, a hulladékégetés ellen viszont sokan tiltakoznak. A polgármester elmondta azt is, hogy az erőműben a Wallis Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Geohidroterv Kft. február 10-én engedélyt kapott egy ezer négyzetméteres hulladéktároló csarnok építésére.